Política

MÒNICA SALES

DIPUTADA ELECTA AL PARLAMENT DE JUNTS PER CATALUNYA

“El 21-D ha estat un èxit col·lectiu dels partits independentistes”

Regidora a l’EMD de Jesús i presidenta del PDeCAT a les Terres de l’Ebre, s’estrenarà aquesta legislatura com a diputada al Parlament, on assegura que farà arribar la veu de l’Ebre

Quin balanç fa del resultat electoral del 21-D?
En faig un balanç molt positiu com a integrant de la candidatura de Junts per Catalunya, que ha estat la que més suport ha rebut del sector sobiranista. És cert que Ciutadans va guanyar les eleccions, però unides totes les forces que representem un sí a la República i a una Catalunya independent, tenim una àmplia majoria. Amb tot, cal treballar per eixamplar la base de l’independentisme.
La majoria d’enquestes no els donaven quatre diputats per Tarragona. Esperava aconseguir l’escó?
Vaig fer la campanya per aconseguir aquest escó, però era conscient que era difícil i que moltes enquestes no ens el donaven.
A què atribueix l’èxit de Junts per Catalunya?
Ningú pot negar que l’efecte de Puigdemont ha estat clau. No hem mogut ni un mil·límetre el nostre discurs, des del primer dia vam parlar de restitució de tot el govern i això la ciutadania ho va encaixar bé. El 21-D vam revalidar el resultat de l’1-O i en unes urnes imposades ens hem pogut comptar i dir a Rajoy quina és la força del poble de Catalunya. Ha estat un èxit col·lectiu, no només de Junts per Catalunya sinó també d’ERC i de la CUP.
A les Terres de l’Ebre, però, la primera força ha estat ERC.
És cert, i hem de valorar aquest resultat i continuar treballant per fer-nos visibles i per arribar a totes aquelles poblacions on el resultat aconseguit no ha estat el que esperàvem.
Hi ha rivalitat entre la candidatura de Puigdemont i la d’ERC per accedir a la presidència?
No n’hi ha, de rivalitat, hi ha una voluntat de fer veure que passen coses que certament no passen. La voluntat d’entesa existeix per les dues bandes, no podem desplegar la república sense una de les dues candidatures. Hem de trobar la manera de restituir el govern i continuar treballant conjuntament, no puc entendre una Catalunya independent sense aquestes dues forces.
I com s’investirà Puigdemont si és a Brussel·les?
No ho puc respondre, però no preveig cap altra opció que la restitució del govern. No hi ha cap altre pla. Estic convençuda que trobarem la manera que Puigdemont sigui investit president de la Generalitat i que Junqueras sigui el vicepresident.
Creu que Puigdemont hauria de tornar a Catalunya?
Si hi ha garanties que no haja d’anar a la presó, hauria de tornar, però ha de ser president de la Generalitat, no un pres polític més. Vull que no hi haja cap pres polític; per tant, que s’allibere Junqueras, Forn, Sànchez i Cuixart. Durant tot el procés els catalans hem demostrat que a enginy i superar-nos no ens guanya ningú i sempre hem trobat resposta a un impediment. No havíem de fer un referèndum i el vam fer, no havíem de treure un gran resultat el 21-D i l’hem aconseguit. Malgrat tots els murs amb què hem topat hem tingut enginy per superar-los i ara també trobarem el camí per tirar endavant.
Què en pensa, de la victòria de Cs?
Ha aconseguit aglutinar el vot unionista. Si els partits independentistes haguéssim presentat una llista unitària tindríem molts més diputats. Caldrà veure com es trasllada el resultat de Cs a les pròximes municipals, ara no té cap alcaldia al nostre país i esperem que continue així. Cs representa opressió per a la llengua i la cultura catalanes, és un vot anticatalà i això és preocupant.
El suport que ha aconseguit l’independentisme és suficient per construir la república?
Cal eixamplar la base i aquest és l’encàrrec que tenim. S’ha de dialogar sobre com s’ha de fer viable la república. Tenim un compromís ferm, però hem de trobar la manera de fer-ho i gent que fins ara ha tancat els ulls haurà de mirar-nos a la cara i seure a parlar de com es desenvolupa.
Negociar un referèndum pactat seria anar cap enrere?
Si fos possible comptar-nos de manera clara per mi no significaria tornar enrere, perquè crec que s’està fent la feina necessària per guanyar aquest referèndum. L’objectiu és desplegar la república, però també tenim clar que de violència no en volem més. Estàvem preparats per ser un país independent, però no perquè l’Estat veí ens oprimís d’aquesta manera, amb gent a la presó altres a l’exili i la intervenció de l’article 155. Hem de tornar a la normalitat, nosaltres vam dir que respectaríem el resultat de les eleccions, però hi ha qui encara no ha respectat el resultat del 21-D.
A les Terres de l’Ebre quines han de ser les prioritats?
Hem de continuar vertebrant les Terres de l’Ebre pel que fa a comunicacions, infraestructures i implantació industrial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.