Economia

El 2017 acaba amb el registre d’atur més baix en 10 anys

L’any es tanca amb un 7,8% menys de desocupats a Catalunya

Tot i això es frena el ritme de reducció en els darrers mesos i s’iguala amb el de l’Estat

La temporalitat, encara protagonista

Catalunya ha tancat el 2017 amb 418.018 persones en situació d’atur, fet que suposa una reducció de 4.444 en el nombre d’inscrits a les oficines del SOC respecte del novembre (un 1,05% menys). És la xifra absoluta d’aturats més reduïda des del desembre del 2007, abans que es notés l’impacte de la crisi econòmica. Respecte del desembre del 2016 Catalunya ha reduït en 35.627 persones el nombre de desocupats, fet que suposa un descens del 7,85%, segons les dades aportades ahir pel Ministeri d’Ocupació. Es tracta d’un descens important però que queda per sota dels registrats el 2016 i el 2015, del 12,3% i el 10,5%, respectivament. A més el ritme de reducció de l’atur a Catalunya es va igualar al del conjunt de l’Estat (7,84%) en comptes de mostrar el tradicional diferencial a favor del mercat laboral català. En el conjunt de l’Estat el nombre de desocupats es va quedar a 31 de desembre en els 3,41 milions de persones, amb un descens de l’1,77% respecte del novembre.

El govern espanyol, que controla ara la Generalitat, ha fet una lectura especialment dura de les dades, i el seu secretari d’estat d’Ocupació, Juan Pablo Riesgo, ha subratllat que Catalunya ha cedit el lideratge en la reducció de l’atur i ha destacat l’efecte a partir de l’1-O amb un augment del nombre de desocupats de 17.665 persones en el darrer trimestre de l’any, “una dada vuit vegades superior als registrats el mateix període del 2016” i que Riesgo atribueix a la inestabilitat política pel procés independentista.

La lectura contrasta amb la que han fet les patronals. Tant la Cecot com Pimec han fet una valoració positiva de les dades del 2017 tant pel que fa a l’atur com pel que fa a l’afiliació, que va pujar a un ritme del 3,47% a Catalunya i del 3,42% al conjunt de l’Estat. En tot cas les organitzacions empresarials insisteixen a aprofundir en la reforma del mercat laboral i a posar en evidència l’estacionalitat de l’activitat productiva.

De fet la dada més negativa del balanç d’any continua sent, com en exercicis precedents, la consolidació d’un mercat precaritzat que no guanya en qualitat tal com denuncien els sindicats. Així, dels 3,18 milions de contractes signats el 2017 només el 13% van ser indefinits. La UGT posa en evidència que 10 anys després de l’inici de la crisi la temporalitat és 4 punts més alta i que es manté la bretxa de gènere en la reducció de l’atur (del 10,78% en els homes i del 5,38% en les dones).

El nombre de desocupats ha pujat en el darrer trimestre de l’any vuit vegades més que el 2016
Juan Pablo Riesgo
Secretari d’estat d’ocupació
Destaca la reducció a la construcció i la indústria, sectors clau de l’estructura econòmica del país
David Garrofé
secretari general de la cecot
La recuperació econòmica té un preu massa car: la precarització del mercat de treball
UGT

Indústria i construcció, principals motors d’ocupació

La indústria i la construcció han estat els sectors econòmics que més han contribuït en el descens de l’atur el 2017. Així l’activitat industrial va reduir el nombre de desocupats en un 13,9% i la construcció, en un 14,7% respecte a l’any anterior. Aquesta és una dada més que positiva per a la patronal Cecot. El seu secretari general, David Garrofé, destaca precisament que aquests són “sectors clau de l’estructura econòmica del país”. En termes absoluts, però, on més ha caigut l’atur és en els serveis (amb 20.257 persones menys), moguts especialment pels contractes de temporada a l’hostaleria i al comerç.

Quant a les dades per demarcacions, el desembre ha portat reduccions del nombre de desocupats a tots els territoris, i en especial a la demarcació de Barcelona, on el descens ha estat del 8,51%, amb una xifra total de 302.569 persones. A Girona i a Tarragona el descens interanual ha estat al voltant del 6% (amb 41.742 i 51.797 persones a l’atur, respectivament) i a Lleida, del 6,25%, motiu pel qual la xifra total se situa en les 21.910 persones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.