Empreses

Ilumia, a la velocitat de la llum des que produeix a la Xina

La firma de projectes led per a il·luminació pública i industrial ha facturat un 120% més en el darrer exercici

L’empresa de Campllong passarà dels 14 treballadors actuals a doblar la plantilla enguany

Ilumia Lighting Company, amb seu a Campllong (Gironès), inicia el nou any amb un fort creixement de la facturació com a conseqüència de la consolidació de la producció iniciada fa dos anys a la Xina i amb l’entrada en funcionament de nous dissenys de projectes de led per a il·luminació pública i industrial. A més, la firma, fundada el 2012, potencia les vendes a l’exportació, cada cop més elevada, i prioritzarà el mercat llatinoamericà.

Ilumia, que té com a socis majoritaris Carlos Caballero i Raúl Rubio, ha tancat l’any amb un increment de la facturació del 120% respecte al 2016. “L’èxit del creixement s’ha basat en l’excel·lència, la fiabilitat i l’alta eficiència de les lluminàries que dissenyem”, explica Carlos Caballero, director general de l’empresa, que desenvolupa projectes de led adreçats a la il·luminació industrial, al sector viari, químic i sanitari i a l’esportiu.

Però un dels èxits més notables d’aquest augment de les vendes, que han estat de 6 milions d’euros de facturació, és degut a la “bona relació preu-qualitat”, assegura Raúl Rubio, l’altre soci de l’empresa, que dona feina a una plantilla fixa de 14 treballadors només a la seva seu.

Aquest objectiu s’ha pogut realitzar gràcies a una aposta estratègica. Això va ser quan el 2015 els socis van decidir invertir en la posada en marxa d’un centre de producció amb estàndards europeus a Shenzhen (Xina). D’aquesta manera “s’aconseguia optimitzar els costos i incrementar la capacitat de fabricació”, recorda Carlos Caballero. De fet, en aquell centre productiu participat minoritàriament per la firma catalana hi treballen més de 100 persones i té una capacitat de producció de més de 40.000 unitats mensuals.

En l’actualitat el món industrial té clar que el pressent i el futur es basen a desenvolupar projectes de led. “La qüestió és saber quins són els millors”, diu Raúl Rubio, que recorda: “Els nostres productes resulten un 48,9% més barats que els que produeix la competència.” Així mateix, els responsables d’Ilumia expliquen que els seus productes, dissenyats a Catalunya, tenen una durabilitat d’unes 100.000 hores.

Les previsions de creixement per a l’any que comença també són de doblar la facturació. Això suposarà prendre diverses decisions. Una de concreta serà doblar el nombre d’empleats de les actuals oficines de Campllong per poder donar l’abast en l’increment de la demanda.

Aposta per R+D.

Se seguirà apostant pel departament d’R+D, una peça clau, assegura la direcció, “per continuar millorant i actualitzant la tecnologia lumínica”. L’àrea tècnica també serà clau perquè la producció que es fa a la Xina i va destinada al territori de l’Estat espanyol fa els acabats a la fàbrica gironina. D’altra banda, la producció destinada al continent sud-americà s’envia directament des de la factoria del país asiàtic.

Tot i així, el gran salt serà en el departament comercial, perquè haurà de donar compliment a les peticions que venen dels mercats internacionals. El més important és Portugal, el primer lloc on es va anar quan es va sortir d’Espanya. De fet, allà hi ha una xarxa de prop de 100 professionals d’una empresa externa que estan contínuament venent la tecnologia Ilumia. Els recursos, però, es concentraran a l’Amèrica Llatina. Fa una mica més d’un any ja es va iniciar la penetració al Panamà, Costa Rica i la República Dominicana, sobretot per abastir el sector sanitari d’il·luminació d’hospitals públics o fanals per a la xarxa viària de comunicacions terrestres.

Ara ja s’està en el procés de finalització del pla d’expansió per cinc països més per al 2018 situats també en aquest continent. “Estem acabant de fer els estudis de mercat i quan tinguem les conclusions començarem el desplegament per ser presents en aquestes noves destinacions”, explica el director general.

Ilumia, empresa de caràcter familiar dirigida per Carlos Caballero i Raúl Rubio, té les arrels en una altra societat que ja es dedicava a les instal·lacions elèctriques. Al capdavant hi havia Jaume Pidemont, el sogre de Carlos Caballero. Els dos socis majoritaris actuals, que venien del món de la consultoria, van apostar per la creació d’una nova empresa internacionalitzada fa cinc anys.

ILUMIA

Facturació
6 M€
Treballadors
14
Any de fundació
2012
La firma d’il·luminació industrial i de la xarxa viària de les comarques gironines, amb una facturació de 6 milions d’euros el darrer exercici, dona feina a 14 treballadors. Però l’empresa de Campllong també té una fàbrica a la Xina amb més de 100 treballadors.
estalvi

Una línia adreçada a la pime

La direcció d’Ilumia insisteix a dir que el futur és la tecnologia led, sobretot per l’estalvi. Gràcies a aquest sistema s’obté més llum i menys cost en el consum. “Com a mínim amb aquesta tecnologia s’aconsegueix ser un 25% més eficient que amb l’electricitat convencional.” La firma gironina treballa en una línia productiva per arribar a les petites i mitjanes empreses catalanes per aconseguir estalvis energètics notables. “Amb la nostra il·luminació la pime pot estalviar fins a un 80%”, sosté Rubio.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.