Economia

Entra en vigor una nova normativa europea que fa els pagaments en línia més segurs, fàcils i econòmics

La revisió de la directiva prohibeix cobrar recàrrecs per pagament amb targeta de crèdit o de dèbit

La CE estima que la reforma permetrà als consumidors europeus estalviar 550 milions d’euros cada any

La Unió Europea (UE) ha tirat endavant una revisió de la Directiva sobre els serveis de pagament en línia per fer-los més segures, fàcils i econòmics, segons una nota feta pública per la Comissió Europea (CE).

L’objectiu de la revisió, que entra en vigor aquest dissabte, 13 de gener, és modernitzar els serveis de pagament a Europa perquè se’n puguin beneficiar consumidors i empreses i la UE pugui seguir el ritme d’un mercat “que evoluciona molt ràpidament”. Segons el vicepresident responsable d’Estabilitat Financera, Serveis Financers i Unió dels Mercats de Capitals, Valdis Dombrovskis, Es tracta “d’un pas més” cap a la creació d’un mercat únic digital a la UE.

A parer de la Comissió Europea, la revisió impulsarà els pagaments amb el telèfon mòbil i el desenvolupament d’empreses innovadores a Internet. A més, l’executiu europeu creu que de retruc beneficiarà l’economia i el creixement, segons indica la institució.

Recàrrecs prohibits

En virtut de la nova directiva els estats membres hauran de prohibir els recàrrecs i qualsevol despesa addicional si els consumidors volen pagar amb una targeta de crèdit o de dèbit a establiments comercials o per Internet. La CE estima que la mesura permetrà estalviar cada any més de 550 milions d’euros als consumidors europeus.

També hauran d’obrir el mercat de pagaments de la UE a les empreses que ofereixen serveis de pagament, permetent-los l’accés a la informació sobre els comptes dels consumidors.

A banda, hauran d’introduir criteris de seguretat “molt estrictes” pel que fa als pagaments electrònics i a la protecció de les dades financeres dels consumidors.

I finalment hauran de millorar els drets dels consumidors reduint, per exemple, la seva responsabilitat en cas de pagaments no autoritzats o introduint el dret a la devolució sense condicions, és a dir, “sense fer preguntes”, dels càrrecs en compte fets en euros.

Dombrovskis ha indicat que els usuaris estaran “més ben protegits a l’hora de fer pagaments electrònics”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.