Opinió

La fiscalitat de les criptodivises

Una de les tendències i un dels reptes jurídics globals del moment actual és l’establiment d’una regulació internacionalment homologada sobre la tecnologia blockchain i, en particular, en relació amb el tractament jurídic que s’ha de donar a les criptodivises i les ICO. Una de les principals qüestions que avui es debaten és la fiscalitat aplicable a operacions realitzades amb criptodivises. De fet, el pla anual de control tributari publicat aquest any per Hisenda assenyala com una de les prioritats administratives de l’administració tributària la investigació sobre el funcionament de la blockchain. Es tracta d’un debat no menor que, sens dubte, pot afectar molts inversors particulars que aquests últims anys han fet trading de criptodivises, tant a petita com a major escala. Des d’un punt de vista jurídic, tot i que és discutible quin ha de ser el tractament fiscal concret que s’ha d’aplicar sobre els beneficis obtinguts amb el trading de criptodivises, tot sembla indicar que s’han de considerar com a rendiments integrables a la base impositiva de l’estalvi, que estan sotmesos a un gravamen progressiu entre un 19% i un 23% a l’IRPF.

No obstant, des del punt de vista pràctic, es plantegen diverses qüestions que encara estan pendents de ser resoltes per Hisenda: (i) per exemple, ¿quin criteri s’ha de seguir a l’hora de determinar el valor d’adquisició i la venda de criptodivises? Especialment en aquells casos en què no s’han adquirit mitjançant un pagament en paper moneda (euros, dòlars, iens, etcètera), sinó a canvi d’altres criptodivises; o (ii) d’altra banda, ¿cóm s’han de justificar els beneficis davant d’Hisenda? Recordem que la blockchain és pública, de lliure accés, i en qualsevol moment pot consultar-se la realització d’una determinada transacció; no obstant, els contribuents hauran de disposar d’un registre de transaccions realitzades amb uns estàndards i d’acord amb uns criteris que encara no han estat fixats per l’administració tributària. Així, comença a ser urgentment necessari un pronunciament de l’administració tributària espanyola perquè fixi uns criteris estàndards mínims en relació amb aquesta qüestió, especialment ara que s’obre el període de la declaració de la renda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.