Economia

VICENÇ VOLTES

PRESIDENT DE LA 29A. TROBADA EMPRESARIAL AL PIRINEU

“A les empreses ens cal tenir un govern, acció política”

Reclamen una solució a l’històric dèficit en infraestructures, que es manté al projecte de pressupostos de l’Estat. El creixement sostenible és l’eix de la trobada, el 14 i 15 de juny a la Seu

Sis-cents empresaris i directius van assistir, l’any passat, a la Trobada Empresarial al Pirineu, un dels principals fòrums de debat econòmic fixos al calendari. Enguany, serà el 14 i 15 de juny, a la Seu d’Urgell. Per què han escollit el creixement sostenible com a eix de la jornada i com l’entenen?
És aquell creixement que es manté durant el temps i volem que continuï així indefinidament. El 2015, el PIB va tenir un punt d’inflexió i va començar a créixer. Des d’aleshores, s’ha mantingut. En aquell moment, va haver-hi uns estímuls econòmics via Banc Central, depreciació de l’euro i caiguda de la cotització del petroli, que, entre altres factors, van permetre incrementar la competitivitat i la capacitat exportadora. També van propiciar l’arribada de més turisme. Alguns d’aquests estímuls es comencen ara a desactivar i hi ha d’haver accions, per part d’empresaris i de l’administració, que ens portin a garantir que es mantingui el creixement indefinidament. Altrament, la sostenibilitat té moltes dimensions: també inclou poder entendre i conscienciar-nos del respecte mediambiental com a factors del creixement sostenible.
Altres teories basen la sostenibilitat precisament en el decreixement. Què n’opina?
Nosaltres, el decreixement ja l’hem patit els darrers anys, a causa de la caiguda de la demanda i ha suposat un augment de l’atur, la destrucció d’empreses... Nosaltres apostem per liderar el creixement que vol crear ocupació i donar més oportunitats. Per això, s’ha de mantenir la competitivitat empresarial, creixent a l’exterior. En aquest sentit, hi ha dades positives quant a l’exportació de les empreses catalanes i també lleidatanes, i també un creixement en el nombre d’empreses exportadores: significa que continuem sent competitius i tenim així més opcions i possibilitats. Optem per aquest creixement fermament.
A la trobada es parlarà sobre les perspectives econòmiques “després de la batalla”. Es refereixen a l’econòmica o la política? I quines serien?
Dos economistes, Raymon Torres i David Vegara, hi reflexionaran. El cert és que venim d’on venim quant a situació econòmica i social, i el que hem d’intentar és que el creixement arribi a tots els sectors socials. Políticament, desitgem que el conflicte es resolgui. D’altra banda, les jornades estan orientades als empresaris i directius, i els continguts són sobre els temes que més ens inquieten. Per exemple, les noves tecnologies, aplicacions de la intel·ligència artificial a les empreses, la moneda virtual com a fons de finançament empresarial, la transició energètica, la disrupció digital, la resposta de la UE al proteccionisme dels Estats Units, etc. Tots aquests temes tenen els seus ponents i afecten l’activitat econòmica.
Però la realitat política també l’afecta. Els empresaris viuen la situació amb incomoditat o preocupació?
Puc dir com ho visc jo: amb l’optimisme i l’esperança que hi hagi una resolució del conflicte polític. A la societat catalana, a Espanya i a Europa convé que arribem a acords i a posicions que permetin continuar avançant empresarialment, econòmicament i socialment. És evident que el fet de no tenir govern no és positiu, perquè ens estem movent en mercats molt complexos i exigents, i en els quals les empreses cada dia adapten la visió estratègica. Ens cal acció de govern que faci polítiques socials, econòmiques, ajudi a acció exterior i sigui coherent amb la vitalitat del moviment empresarial que continua la seva activitat.
La trobada posa el Pirineu al centre transfronterer de l’activitat econòmica. Les infraestructures són bàsiques i a la zona n’hi ha moltes de pendents des de fa anys. Com els afecta?
Les administracions han de donar suport a la productivitat i competitivitat de les empreses, i les infraestructures en són un element molt important. Cal tenir acabades les connexions de Lleida a França i amb el port de Tarragona, i el corredor del Mediterrani, perquè tècnicament i econòmicament està molt justificada l’execució. Pel que fa al corredor, agrupa més del 50% del PIB. Són elements claríssims de la competitivitat, però el dèficit d’inversions es manté. Igual que el destinat a desenvolupament i innovació. Estem convençuts que aquestes eines sempre seran nous estímuls per continuar mantenint un creixement sostenible.
Moltes, per no dir la majoria, d’aquestes infraestructures de transport bàsiques són de titularitat estatal. Considera que el projecte de pressupostos generals, aquesta setmana en tràmit al Congrés, reflecteix prou aquesta necessitat?
Pel que jo conec, no de la forma que avui necessita l’economia. Crec que caldria que hi destinessin més esforços i més recursos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.