Economia

BENET MAIMÍ

CONSULTOR TURÍSTIC I DOCTOR EN ECONOMIA I TURISME

“S’ha de buscar un turisme sostenible i que generi riquesa”

Aquest arenyenc (1960), que va ser diputat de CiU durant nou anys i que ara combina la consultoria i la docència a la universitat, avui modera les cinquenes jornades Ocitur al Tecnocampus

Tot s’hi val en allotjament turístic? Afronteu un debat actual i polèmic.
L’oferta no reglada és preocupant i serà el gran repte que tindrà el turisme al segle XXI. Si tenim en compte les últimes dades, aquest tipus d’oferta a l’Estat espanyol és del 48%. A Barcelona, però, les xifres es disparen; hi ha unes 137.000 places no reglades i 78.000 de reglades.
Com s’engoleix?
El mateix sector hoteler i l’administració han de mirar de regular-ho de manera gradual. Analitzar l’oferta i els efectes sobre l’economia, que poden ser molt greus.
Són turistes ‘low cost’?
És un perfil que entra en un segment d’un nivell baix de despesa i amb impactes desfavorables, com ara la sobreocupació dels espais. S’ocupen cases i habitacions particulars, tot i que en algunes comunitats autònomes està prohibit. Es deteriora la convivència veïnal. Apareix el que es coneix com a gentifricació: s’expulsa la població local per culpa de l’increment dels lloguers. Això ja està passant a Barcelona i, per extensió, a l’àrea d’influència del Maresme.
Quin és l’impacte al territori?
Tens pobles on l’oferta d’Airbnb comença a ser preocupant per poder competir amb igualtat de condicions. Això provoca menys capacitat de despesa, però també de generar renda i treball. Un impacte negatiu d’aquest tipus d’allotjament és el frau que, segons els estudis, és de 800 milions d’euros, entre l’IVA i l’IRPF que no es paguen.
Una competència deslleial per al sector hoteler.
Tampoc es regulen les condicions de seguretat que s’exigeixen a un hotel. Ara a Madrid s’ha imposat una mesura que implica que per accedir a un apartament turístic hauràs de fer un accés independent del de la resta de veïns. No pot ser que hagis d’aguantar canvis cada cap de setmana en funció de l’activitat turística.
A les jornades, hi heu convidat tothom?
Totes les parts, tot i que la gran absent serà la veu de l’oferta no reglada. Vam contactar l’empresa més important, que és Airbnb, però ni ens va respondre. Són la plataforma més important a l’Estat espanyol, amb un 27% del mercat, seguit d’Homeaway (24%) i Window (12%). També hi ha molts particulars que van pel seu compte.
Qui té les competències?
Hi ha tres nivells. Els ajuntaments, que atorguen llicències i regulen els creixements; les competències per regular i ordenar el turisme, que estan delegades a les autonomies, i el govern estatal, que ha de liderar per fer que el turisme sigui estratègic per al creixement de l’economia. El turisme és un motor que ha aguantat la crisi, i darrere seu altres sectors han remuntat.
I no pot morir d’èxit?
Si es fa bé, no. L’Estat espanyol ha tingut creixements els últims anys de fins al 8% de turistes. Això ha estat per la feblesa d’altres mercats importants, com ara el turc o l’egipci. De cada quatre turistes a l’Estat espanyol, un ve a Catalunya. S’ha de buscar un turisme sostenible i que generi riquesa. Per fer-ho, el sector públic i el privat han d’anar junts però s’ha de tenir en compte el ciutadà perquè visqui el turisme en positiu.
Això no passa a Barcelona.
S’està treballant per consensuar amb tots els agents, incloent-hi els veïns dels barris més afectats. En la taula rodona intervindrà Eva Mur, directora del servei d’inspecció de l’Ajuntament de Barcelona. A través de les plataformes s’ha disparat l’oferta no reglada.
És l’Any Internacional del Turisme Cultural. Es l’alternativa al sol i la platja?
S’han de buscar complements esportius, culturals, congressos... per diferenciar-se del sol i la platja, que també tenen altres destinacions. Catalunya té un fons històric important per explotar i donar a conèixer. La ponència d’obertura la farà la Sílvia Aulet, professora de la Universitat de Girona, que ens presentarà la ciutat com una destinació revolucionària, gràcies en part a l’efecte de Ryanair.
Com a consultor quin és el futur del sector?
Vivim en un lloc privilegiat, per climatologia i ubicació. L’àrea de la Mediterrània, com classifica l’organització mundial del turisme, és el focus més important com a receptor del turisme. Amb l’horitzó del 2030 es despertaran altres destinacions, com ara Austràlia, Nova Zelanda o l’Àsia Pacífica. Tothom s’espavila.
Abans feia de guia turístic. Es deixarà d’anar a agències?
N’han tancat, però a Barcelona n’hi ha algunes que t’hi perds de grans que són. No es deixarà de viatjar mai perquè la gent vol conèixer i evadir-se. Es farà un complement d’una oferta en línia, però segons on vas vols comptar amb un expert que conegui bé el territori.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.