Borsa

ANTONI RAMI

COFUNDADOR I CAP D’OPERACIONS DE KANTOX

“Fem transparent la transacció amb divisa”

Una empresa pot arribar a perdre molts diners si no té cobert el risc
Ajudem les firmes a sentir-se còmodes en les operacions internacionals
Garantim que l’empresa sempre tindrà el marge que espera de l’operació comercial
El client construeix el preu de la seva transacció sense ensurts, perquè sap la nostra comissió
No especulem amb la divisa. No prenem cap risc, ni per al client ni per a nosaltres

La voluntat de Kantox, assegura Antoni Rami, cofundador i cap d’operacions de la firma barcelonina nascuda el 2011, és ajudar les empreses a ser més internacionals. Compara l’ús de les llengües amb les divises, i explica que pagar en moneda local és com parlar la llengua d’aquell a qui vols comprar o vendre un producte o servei. Diu que no hi ha millor manera d’entendre’s i de fer estalvi de costos, tant per a la pròpia empresa com per al client. En definitiva, de ser més competitius.

Fer transaccions en divises no és cosa de bancs?
La divisa ha estat fins ara una festa per als bancs, perquè mai sabies ben bé el preu que pagaves pel canvi i les comissions que s’emportava l’entitat. Amb la nostra transparència hem penalitzat molt la seva rendibilitat en el negoci de les divises. Hem posat molta pressió, tant als bancs com als brokers. Ara el client coneix les nostres comissions des del primer moment que opera amb nosaltres. D’aquesta manera, pot construir el preu de la seva transacció sense ensurts.
Per què les empreses encara estan poc inclinades a fer transaccions amb divises?
En el món empresarial hi ha dos factors que determinaran la rendibilitat de l’operació en divisa: el cost de la transacció en si i el risc de canvi. Això frena moltes empreses.
Quina solució donen per abaratir el cost de l’operació?
Donem transparència sobre el tipus de canvi que hi ha en el mercat en el moment que el client vol fer la transacció i sap quina serà la nostra comissió.
No preveuen l’especulació sobre el preu de la divisa?
Ni el nostre negoci ni el del client és especular sobre la divisa. No prenem cap risc. Tenim uns proveïdors de liquiditat, que moltes vegades són bancs, i ens dirigim a la posició més alta de la cadena. Subhastem les posicions. Tenim bancs proveïdors de liquiditat i quan un client ha de comprar, per exemple, un milió de dòlars, subhastem aquesta posició i mirem quin banc o proveïdor ens dona el millor preu per a l’operació, per a un termini en concret o per a la divisa. Els fem competir entre ells de manera totalment automàtica.
Vol dir que les màquines parlen entre si?
Hem posat tecnologia pròpia perquè el banc ens digui en menys d’un segon el preu que ens ofereix. En aquest temps no hi ha cap persona que sigui capaç de fer-ho.
Però el canvi de divises pateix oscil·lacions de vegades vertiginoses. Com cobreixen aquest risc?
Per a les empreses, el problema no només és el cost de l’operació, també ho és el risc que corren mentre esperen cobrar la transacció comercial, que no és instantània. L’empresa ha calculat un preu per a l’operació, basat en el canvi de divisa en el moment de tancar-la, i amb el pas del temps aquest preu pot variar, a l’alça o a la baixa. És un risc molt alt perquè una empresa pot arribar a perdre molts diners en una operació així. Per això tenen por a la divisa.
Però vostès no tenen una bola de vidre per endevinar la trajectòria de totes les divises.
Efectivament no sabem si, per exemple, el dòlar pujarà o baixarà. El que fem és entendre el negoci del client, és a dir, quan crea el preu, quan farà la venda, quan emetrà la factura, etc., perquè tots aquests elements determinen la rendibilitat de l’operació. Nosaltres ajudem les empreses a gestionar aquest risc perquè estiguin còmodes operant internacionalment. Vam començar automatitzant la part de l’operació amb els bancs i després hem automatitzat la que correspon a l’empresa.
Expliqui’ns com funciona aquest automatisme.
Ens connectem al sistema de l’empresa, veiem quan fa compres o vendes amb divises i automàticament fem les cobertures del tipus de canvi al termini que ho necessita, de manera que quan hagi de cobrar o pagar l’operació, el marge sigui l’esperat. Li venem una assegurança de canvi, de manera que li garantim el marge que espera en totes les operacions que faci.
Però si hi ha una davallada de la divisa, algú perd diners en la transacció?
Nosaltres no assumim cap risc ni en traspassem cap al client. El que fem és comprar una assegurança per mantenir el preu del canvi de divisa i en comprem una altra per garantir que nosaltres tampoc prendrem en l’operació, però no ho fem contra el client, sinó que ho subhastem entre els bancs amb què fem l’operativa.
Garanteixen totes les transaccions?
Les empreses que treballen amb nosaltres poden comprar o vendre a tot el món, perquè tenen totes les seves operacions garantides. Els és completament igual el que passi amb la divisa. Som una empresa global immune als canvis de divisa i fem que les empreses també ho siguin.
Quin és el seu client tipus?
Som un negoci de volum perquè les nostres comissions són baixes. No limitem cap empresa per la seva mida, però intentem treballar amb les que tenen operatives internacionals elevades i es poden beneficiar del nostre servei. Per tant, el nostres clients són aquelles empreses que facturen entre 50 i 2.000 milions d’euros. Més grans no, perquè som massa petits.
D’on són els seus clients i quins són els sectors amb què treballen més?
Tenim al voltant de 2.500 clients, però treballem de manera indirecta amb molts altres. Per exemple, a través d’un client francès servim més de 15.000 empreses. Els de més envergadura els tenim a Austràlia i Hong Kong. A Espanya fem menys d’un 25% de la nostra activitat. Els viatges són un sector important.

Festejats pels bancs

Kantox treballa amb alguns dels cinc bancs que més operen amb divises al món: Citibank, Barclays, BNP Paribas, Deutsche Bank i JP Morgan. Fa poc més de sis anys, eren dos treballadors, ara en són 80 i amb perspectives de créixer. Operen a tot el món, excepte als EUA, per la complexitat del seu sistema regulador, que requeriria una inversió de més de 50 milions d’euros per abordar aquell mercat. Amb oficines a Barcelona i Londres, es veuen ara festejats pels bancs, després d’haver-los posat sota pressió per la transparència que van introduir en la transacció de divises. Han rebut peticions de diverses entitats per implantar el seu software als clients, per donar-los valor afegit i aconseguir, de passada, l’operativa que fan amb divises.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.