Empreses

Roc Roi del Pallars vol obrir franquícies als 5 continents

L’empresa d’esports d’aventura estudia exportar el negoci a una desena de països El creixement exterior es basarà en un model de franquícies

La diversificació, la innovació i l’autofinançament, les claus de Roc Roi

El grup Roc Roi, empresa matriu de diverses societats destinades a l’explotació d’esports d’aventura de muntanya i de mar, treballa amb intensitat per acabar el seu pla d’expansió. Un pla que dependria d’obrir franquícies amb el nom Roc Roi en una desena de països dels cinc continents, explica Carlos Rabaneda, copropietari d’aquesta empresa nascuda el 1996 a Llavorsí (Pallars Sobirà).

“Creiem en la internacionalització, per això estem acabant de definir els països d’arreu del món on obrirem franquícies a mitjà termini”, explica Carlos Rabaneda. Els més avançats són els EUA, França, Singapur, Austràlia, Nova Zelanda i el Senegal. La idea seria desenvolupar esports d’aventura de muntanya o de mar en funció de les característiques de cada país.

Els empresaris volen obrir aquestes franquícies per prestar serveis de ràfting, descensos de barrancs, caiac, hidrotrineu, organització de trescs, raquetes i motos de neu, múixing, paintball, vela, catamarà, surf de vela big sup, etc. De tota manera, la firma de les Terres de Ponent també ofereix la possibilitat de posar en marxa plans directors i de gestió de les estacions d’esquí, que de ben segur poden interessar els governs i els fons de capital de risc, els seus principals clients a l’estranger.

Pel propietari de l’empresa -que gestiona conjuntament amb el seu germà Lluís- es tracta de donar servei als amants de l’aventura des del riu Noguera Pallaresa fins al glacial Upsala argentí. La previsió és que la facturació dels clients internacionals superarà la de les activitats autòctones d’aquí a dos o tres anys. Tot i així, el responsable de l’empresa també és conscient que “cada país és un món, tant per la seva cultura empresarial com per les lleis de què s’ha dotat”, assegura Carlos Rabaneda.

L’empresa Roc Roi, que va tenir una facturació de 2,5 milions l’any passat i que caldria augmentar un milió més si s’hi sumen altres societats del grup, té la principal base d’operacions a Llavorsí durant la temporada de primavera i estiu. També disposa d’un centre de més de 200 m² a la platja Ribes Roges de Vilanova i la Geltrú, amb tot un ventall d’activitats típiques d’estiu.

Andorra és el tercer indret d’activitat, des que el 2002 es va signar un acord amb la família Viladomat, de Grandvalira. Allà es poden practicar diverses activitats de neu i de muntanya. El quart centre està ubicat al llac de la Torrassa a la Guingueta d’Àneu, on s’oferixen una desena d’activitats.

L’altra línia de negoci és la distribució i fabricació de material esportiu. Aquí s’actua amb la marca pròpia River People Stuff, que es fabrica a la Xina i el Vietnam. També es comercialitzen altres marques d’arreu del món. I una tercera línia més de negoci és l’organització d’esdeveniments esportius durant les quatre estacions de l’any en qualsevol indret del territori català.

A tall d’exemple, les activitats suposarien un 45% de la facturació, el mateix percentatge que la línia de distribució. La resta quedaria per a l’organització d’esdeveniments, que tot i ser un segment més petit, “hi queda més marge”, diu Rabaneda.

El grup, que dona feina a 55 treballadors però que en moment puntuals en pot arribar a tenir 250, aposta molt per les accions internacionals, iniciades el 2013. Ara ja ofereix serveis a l’Argentina, Groenlàndia, l’Azerbaidjan i Turquia, entre d’altres. Sempre es fa a través d’un partner. Darrerament, Roc Roi ha diversificat en altres línies de negoci.

Roc Roi va néixer a Llavorsí (Pallars Sobirà) fa 22 anys. El grup, de caràcter familiar i dedicat a l’aventura i als esports de muntanya i de mar, gestiona diverses societats amb l’objectiu de desestacionalitzar i fer que l’activitat duri tot l’any a Catalunya i també en altres indrets de tots els continents.
Facturació
3,5 M€
Treballadors
55
Any de fundació
1996
proximitat

Una firma arrelada al territori

L’objectiu dels germans Rabaneda, guies reconeguts de riu i de muntanya, va ser i és satisfer una demanda cada vegada més creixent d’activitats a la natura. Una natura que té el riu Noguera Pallaresa com a gran eix de les activitats d’aventura al Pallars Sobirà. L’empresa de caràcter familiar ocupa una xifra considerable de treballadors de la zona durant la primavera i l’estiu. “En la creació del producte, busquem sempre l’excel·lència, la innovació, la qualitat i la competitivitat”, afirmen els dos propietaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.