Economia

El PIB continua creixent per sobre del 3%

La taxa del segon trimestre es va situar en un 3,1%, que indica una petita desacceleració respecte al primer

L’Idescat alerta de la frenada en el consum de les llars

L’economia catalana continua mantenint un bon ritme i, en el segon trimestre d’aquest any, va avançar 0,7 punts en termes trimestrals, una dècima menys que entre el gener i el març, de manera que el PIB interanual va quedar de nou per sobre de la frontera psicològica del 3%, concretament un 3,1%. Segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), que va difondre ahir les dades, aquesta evolució és deguda sobretot al manteniment del ritme de la demanda interna, que avança un 2,8%, si bé el capítol del consum de les llars frena el seu dinamisme i queda en un 2% des del 2,8% amb què tancava el trimestre previ.

A la dada, també hi va contribuir, tot i que de manera menys significativa, el gran impulsor del creixement en els altres anys, el sector exterior, que va créixer un 0,6%, una dècima menys que en el primer tram de l’any, una frenada que l’Idescat justifica emmarcant-la en el context general de reducció de les exportacions a la UE.

En tot cas, els experts de l’Idescat van alertar d’una certa tendència a la desacceleració, especialment detectable en el consum de les llars. Mentrestant, la formació bruta de capital, que inclou, per exemple, l’adquisició de maquinària per les empreses, va augmentar un 4,8% interanual.

Per àrees, la indústria, amb un 4% de creixement i, segons l’institut estadístic, una “activitat notable”, avança en la línia de fa un any tot i que per sota del primer trimestre. Junt amb la construcció, que escala un 6,3% interanual, han estat les branques més actives, mentre que els serveis, tot i tenir una taxa de creixement del 2,6%, registren 4 dècimes menys que el segon trimestre del 2017. L’agricultura va quedar com l’únic sector que registra un descens, concretament del 0,8%, que tanmateix és més suau que el de trimestres anteriors.

LA XIFRA

4
per cent
és la taxa amb què avança la indústria, que, segons l’Idescat, presenta una activitat “notable”.

Quatre dècimes per sobre de l’Estat

L’Idescat subratlla que l’economia catalana conserva el seu avantatge de recuperació respecte del seu entorn, tant l’espanyol com l’europeu. Així, el PIB català va créixer un punt percentual més que la mitjana de la Unió Europea en termes interanuals i quatre dècimes per sobre de la mitjana espanyola, que en el mateix trimestre es va situar en un 2,7%. Alhora, insisteix l’institut, les taxes de variació intertrimestrals a Catalunya mostren una estabilitat entorn del 0,7% respecte al trimestre anterior, un nivell que també és una dècima superior al conjunt de l’Estat (0,6%) i se situa tres dècimes per sobre del conjunt de la Unió Europea, que globalment va avançar un 0,4%.

De fet, fa pocs dies Funcas va reduir la previsió de creixement a l’Estat fins a un 2,6% per al conjunt del 2018 i va refredar les expectatives econòmiques en general davant la “desacceleració lleugerament més intensa del que s’havia previst” per l’entorn extern menys favorable.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.