Política

QUIM TORRA

PRESIDENT DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA

“Si no recuperem l’esperit de l’1-O no ens en sortirem”

“La situació és excepcional. Necessitem respostes ara”

“Espero que algun dia, algun govern espanyol doni una resposta diferent a Catalunya”

“Puc portar aquest país a la república”

El president Torra va atendre ahir, al final del ple, El Punt Avui TV. Aquest és un extracte del contingut de l’entrevista.

El ple ha anat com s’esperava?
Penso que el ple ha anat bé. Hem marcat unes fites molt concretes i uns calendaris.
L’ultimàtum a Pedro Sánchez no pot ser un bumerang? Què passarà d’aquí a un mes si el diàleg sobre el referèndum no hi és?
Si és així, nosaltres deixarem de donar-li el suport parlamentari que fins ara tenia, i que és el que el va portar a la presidència del govern. No és que ara li estiguem donant un mes, és que portem tots aquests mesos de la seva presidència esperant una resposta clara i concreta. La situació és excepcional: avui mateix acabem de saber que s’ha tornat a denegar la llibertat dels nostres companys presos polítics. Això està passant, i necessitem respostes ara.
Veu de veritat el govern de Madrid parlant en una taula sobre una data i una pregunta per a un referèndum d’autodeterminació?
Espero que algun dia algun govern de Madrid sigui capaç de donar una resposta diferent als problemes de Catalunya. O és que ens hem de condemnar a esperar sempre des de Madrid la mateixa resposta, sigui el PP o sigui el PSOE? Fa sis anys Iceta estava defensant el que nosaltres també hem posat sobre la taula: un referèndum pactat, acordat i internacionalment vinculant. Si fa sis anys Iceta estava aquí, per què no hem d’imaginar-nos que el PSOE pugui agafar aquesta via? Ens sembla una manera i una solució política que nosaltres hem posat sobre la taula.
Quan aquest dilluns li deien, a vostè, “Torra, dimissió”, què li passava pel cap?
Que la gent té tot el dret del món a expressar el que li sembli, i en aquest sentit jo no hi tinc res a dir. Però hi ha un component més personal. Però per la tasca que hem fet, que estem fent i pel que ens proposem fer, en l’aspecte personal em dol.
Vostè ha fet una afirmació contundent: “Jo he vingut a fer república; si no, plegaré.” Li ha passat pel cap plegar de president en algun moment?
No, i per tant continuo sent president de la Generalitat perquè penso que puc portar aquest país a la república.
Farà cas de la CUP quan li demana la dimissió del conseller Buch?
Buch em va demanar, a petició pròpia, venir al Parlament i exposar el que va passar i quins eren els dispositius previstos en aquests dos dies en què hi ha hagut incidents. Si hi ha alguna praxi que no s’hagi adequat als protocols establerts pel Departament d’Interior, prendré les mesures que calguin.
Ha dit: si hi ha una sentència condemnatòria estarem legitimats a exercir el dret d’autodeterminació? Ho farà?
Si hi ha una sentència condemnatòria, el Parlament de Catalunya prendrà una decisió. I hem de ser conscients del que representarà aquest judici. Però ara no som aquí. Ara ens hem de focalitzar en la defensa a ultrança dels drets civils i socials d’aquest país. Els judicis seran un punt d’inflexió.
Veient algunes votacions, estem assistint a un canvi d’aliances, al Parlament?
Nosaltres estem disposat a parlar amb tothom. I jo apel·lo, un cop més, a la unitat de l’independentisme. Si no reconstruïm i recuperem l’esperit màgic d’aquell 1 d’octubre no ens en sortirem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.