Política

MIQUEL ICETA

PRESIDENT DEL GRUP PARLAMENTARI DEL PSC

“El judici és un llast per a tots”

“El president està pressionat per si mateix i pel moviment independentista”

La judicialització de la política hipoteca el paper dels polítics

Si alguna cosa ha marcat aquest ple ha estat l’ultimàtum que ha fet el president Torra i la resposta immediata de vostè, hores abans que ho fes la ministra Celaá. Ho va consultar amb ella?
No vam parlar. Hi ha coses que se saben, i una és que en el nostre projecte no hi entra la convocatòria d’un referèndum. I amb el projecte de diàleg que estem posant en marxa tampoc hi entren els ultimàtums, ni d’una banda ni de l’altra. Jo crec que ha estat un error de Torra, un president que es troba molt atrapat entre les paraules i els fets.
Vostè veu el president Torra pressionat?
Jo el veig pressionat per si mateix i pel moviment independentista. S’han promès moltes coses que no s’han complert, i hi ha inquietud, frustració. En aquest sentit, el president té una pressió que ell mateix havia animat que es produís. Va dir apreteu i han apretat. El que passa és que el pressionen massa en relació amb el que el president pot complir o fer.
Des de l’altra part es diu diàleg però sempre que no es parli del dret a l’exercici de l’autodeterminació.
Es pot parlar de tot però dins la llei. No es pot pretendre que el govern del PSOE accepti un plantejament quan des del primer moment ha dit que no entra en els seus plans. Després de sis anys sense diàleg entre el governs de Catalunya i d’Espanya no es pot esperar que en els cent primers dies es restableixin tots els mecanismes institucionals i que, a més, s’acordi un referèndum d’autodeterminació. Seria ingenu pensar això. S’haurà de començar per altres coses. Hi ha una cosa que l’independentisme no assumeix, i és que per fer un plantejament fort de canvi de les relacions entre Catalunya i la resta d’Espanya, primer s’ha de produir un acord a Catalunya que encara no tenim. En una societat dividida el que hem de fer és trobar un punt en el qual hi pugui haver un acord més gran que la meitat més un. S’ha de fer molta feina a casa.
Veu el PSC donant suport als pressupostos de la Generalitat?
En aquest moment no. No compartim l’orientació política del govern i no ens sentim cridats a sostenir-lo políticament. A més, no està clara ni la pròpia cohesió del govern ni la seva orientació a mitjà termini.
Pot ser que tothom pensi que sigui quina sigui la sentència qualsevol acord pot saltar pels aires?
És possible. La judicialització de la política hipoteca el paper dels actors polítics que no poden prendre decisions. El judici és un llast per la legislatura catalana i l’espanyola. Ara bé, crec que no ens hem de resignar a dir que no es pot fer res fins que se celebri el judici. Hem de posar elements de confiança i promoure el diàleg i els acords concrets, no sobre qüestions de fons sinó sobre els acords pendents. No podem només estar patint esperant a després del judici. Hem d’actuar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.