Arts escèniques

LLUNA PINTADO

ACTRIU

“Qualsevol correcció mal dita pot ferir-te personalment”

És actriu des de petita i forma part de la companyia Els Pirates des de la seva formació. A més, és una ferma defensora de Nou Barris, el seu lloc de naixement.

Vostè des de ben petita va estudiar música?
Sí, vaig fer altres coses abans, però finalment vaig decidir fer estudis de música. Va ser aquí, al meu barri, a l’escola de música de la Guineu; hi vaig passar moltíssims anys, en aquesta escola.
Què hi va estudiar?
Vaig triar fer piano, però com que aquesta disciplina t’obliga a estar tocant sola, i els meus amics de la banda gaudien molt més que jo, vaig acabar estudiant un instrument de vent, sols per estar amb ells.
Arriba, sent una nena, a la companyia Els Pirates. Ens ho expliqui una mica.
Quan fèiem ESO, i els pares ens venien a buscar en acabar les classes ja, sent uns nens, fèiem assajos d’obres. Era sense ànim de lucre i tots, menys un, érem menors, però vam ser uns menors molt precoços als quals, a tots, ens agradava el teatre, i això va fer que passéssim a estudiar a l’Institut del Teatre.
Encara viu a Nou Barris?
He tornat a viure a Nou Barris. Vivia a Sant Antoni amb la meva parella, a casa de la meva àvia, però no podíem assumir les despeses mensuals. Vam canviar, i quan vaig trencar amb la parella vaig tornar a Nou Barris, a casa de la mare. Podria viure independent en un pis, però com que no tinc nòmina ningú em lloga un pis malgrat que pugui pagar el lloguer que demanen.
És complicat fer d’actriu?
Agraeixo molt estar en una companyia que no tan sols és estable sinó que és una companyia teatral en què tots ens tenim molta confiança i juguem, perquè, quan fas teatre, la matèria primera ets tu, i aleshores tot depèn del que diguin els altres i que encaixi qualsevol correcció, ara que està tan de moda pel tema Pasqual; qualsevol correcció mal dita pot ferir-te personalment.
És important tenir bona relació amb el director de l’obra?
De vegades, per molt que algú s’entesti a donar-te una indicació, si no parla el mateix idioma que les actrius i els actors pot haver-hi problemes, i amb la resta de companys també passa el mateix. Tots hem de jugar els uns pels altres, tots per tots; si nosaltres fem els canvis de vestuari, els fem amb el ritme que els fem perquè tots hi estem d’acord.
Ara, per segona temporada, són interpretant ‘El somni d’una nit d’estiu’ a l’Espai Brossa.
Sí, es la segona temporada que la fem; ens va agradar molt fer-la, i hi hem tornat per votació popular. A més a més, també hem fet alguna representació fora del teatre aquest estiu, a l’aire lliure; va ser una prova molt interessant. Ara és una reestrena però s’ha de tornar a escenificar i sempre hi ha novetats que als que la representem ens sorprenen.
No deu ser fàcil fer un Shakespeare?
Crec que aquesta visió és molt estesa i ens l’hauríem de treure de sobre. Aquesta obra és del 1595 i està escrita en un llenguatge que ara mateix ens queda allunyat, però el missatge sí que és proper; si posem l’autor dalt d’un pedestal no ens servirà, però si fem ara l’obra hem de fer que sigui una obra interessant, i perquè ho sigui ha de ser viva, amb un text que la gent entengui i sense paraules estranyes. Nosaltres busquem més el significat de les paraules que el que tenien en el moment en què van ser escrites. En aquesta obra tenim música, i a Els Pirates ens agraden els musicals.
Està molt a gust en aquesta companyia, i per la seva part mai trencaria aquest vincle.
Per mi tots som família. Pirates forma part de tots nosaltres, sempre ens permet jugar amb altres propostes. No tenim una relació d’exclusivitat perquè també entenem que fer altres coses ens fa créixer com a actors i com a persones. La meva vida com a artista està molt lligada a Els Pirates, però de vegades també faig altres coses.
En quin moment està ara el teatre català?
Estem en un moment curiós, ara mateix s’estan qüestionant moltes coses, com la paritat, com qui ha de dirigir els teatres públics, o amb quins projectes s’han de dirigir. I trobo que si bé quant a nombre d’espectadors no estem en el millor moment, com a moviment actiu i de canvi estem en un moment molt interessant.
Com ha viscut el cas Pasqual?
És a tots els llocs de la palestra, i això em sembla injust; no em sembla bé que sigui al centre de tot quan hi ha molts personatges amb les seves característiques. És un moment oportú per replantejar-se moltes coses. És una bona oportunitat de canvi. Vivim en un món on les aparences són molt importants, però hem de començar a aprendre a viure al marge d’aquestes coses superficials, el que cal és fer la feina ben feta. Tot això és fàcil de dir, molt més que no pas arribar a practicar-ho.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.