Política

XAVIER GARCÍA ALBIOL

PRESIDENT DEL PARTIT POPULAR DE CATALUNYA

“Si algun pres tingués interès que el visités, hi aniria”

“El govern actual no ha incomplert la Constitució, però no m’agradaria que s’hagués d’acabar aplicant”

“M’agradaria que no s’il·legalitzés, perquè voldria dir que hem arribat a una situació molt tensa de violència”

SEGUR DE L’ALCALDIA
A García Albiol no el preocupen els mals resultats del PP el 21-D de cara a la seva candidatura a l’alcaldia de Badalona. Si la gent votés amb els mateixos paràmetres en les dues eleccions, afirma, ell mai hauria arribat a alcalde. Està convençut que tornarà a ser la llista més votada i, en cas que no sumi, rebutja tornar a donar l’alcaldia al PSC. No es penedeix d’haver-ho fet perquè s’ha garantit un govern “transitori” i conclou: “Tenim clar que qui ha de governar en el pròxim mandat és qui guanyi les eleccions. I no preveiem cap altre escenari que no sigui aquest.”
Els presidents Pedro Sánchez i Quim Torra s’han de reunir les vegades que faci falta
A la meva família més íntima hi ha independentistes a morir i m’estimen molt

Xavier García Albiol ocupa la presidència del PP de Catalunya des del 2017 i ha estat candidat des del 2015.

Vostè ha anunciat que deixa l’escó i la presidència del partit.
Vull centrar-me en un repte que m’il·lusiona molt, com és recuperar l’alcaldia de Badalona. Això requereix una dedicació, i estant al Parlament en aquests moments no podria tenir-la al cent per cent. La política catalana, donades les circumstàncies, necessita poder-s’hi dedicar.
Plega cansat de la política catalana?
No. Però m’esperava una altra cosa, que vindria al Parlament a parlar d’infraestructures, d’economia, de cultura, i fa tres anys i escaig que estem dedicats únicament i exclusivament al procés.
El 21-D, el PP passa d’onze diputats a quatre. La factura li arriba amb un any de retard?
En absolut. El juny del 2017, abans de les eleccions, ja vaig anunciar a El Punt Avui que volia tornar a l’alcaldia. Els resultats ens van deixar un regust molt desagradable perquè vam pagar les conseqüències d’estar al mig d’un foc encreuat entre aquells que estaven radicalment en contra del govern d’Espanya i aquells que consideraven que el govern d’Espanya no era prou contundent davant de l’independentisme.
El PP aplica el 155 i el rèdit se l’emporta Ciutadans.
Doncs sí. Ciutadans va canviant el criteri en funció de les circumstàncies. El mes de setembre del 2017 tenia una posició molt diferent de la que va tenir després de la manifestació del 8 d’octubre. Però quan un governa ha de prendre decisions, i no sempre les prens amb el criteri electoral que li agradaria al partit del govern sinó amb criteris com el pacte d’estat. Aquest pacte d’estat no ens va anar bé electoralment.
Vostè farà alguna aposta personal per un substitut seu?
No. Els militants han de tenir la llibertat d’escollir els seus representants. Al Parlament serà la següent de la llista, l’Esperanza García. Jo podia haver seguit a la cambra perquè hi ha altres alcaldes, però si hi ha una nova direcció en el partit, ha de poder donar una imatge de canvi.
Veu Alejandro Fernández fent la seva feina?
Ho pot fer i ho farà molt bé, però també hi ha altres companys que ho podrien fer molt bé. Té molta capacitat política.
El procés l’incomoda fins al punt que n’ha fet mofa?
S’han donat situacions que mereixien una certa mofa, però crec que he estat respectuós amb la gent, homes i dones que creuen en aquest procés que jo no comparteixo. Aquest respecte els polítics no l’han tingut perquè eren conscients que estaven enganyant part de la població.
Considera que dos milions de persones es mobilitzen enganyats?
Una part hi van enganyats de mala o bona fe, això ja no ho sé. Hi ha una dada objectiva: l’exconsellera Ponsatí va dir fa un mes “escolta, vam jugar de catxa i hem enganyat la gent”. S’han creat expectatives a persones que s’ho han cregut de bona fe, i hem arribat a la situació en què estem ara, que pot acabar generant una frustració col·lectiva.
No li fa fer una reflexió afegida que, repetidament, el vot independentista torni a guanyar?
És un moviment transversal que mereix respecte, però una part s’ho ha cregut de bona fe i estan sent enganyats des de fa temps pels que estan dirigint aquest camí. Altres persones són conseqüents i creuen en aquest procés amb totes les conseqüències econòmiques, polítiques i socials. Cadascú és molt lliure de pensar el que vol.
Al seu entorn no coneix ningú que no se senti espanyol?
I tant! En la meva família més propera i més íntima, però a mi m’estimen molt.
I com ho fan?
No parlem de política, parlem de futbol. Són independentistes a morir; ara bé, per Badalona em voten perquè he sigut un bon alcalde.
Vostè ha dit que el 155 va ser massa tou i massa curt.
Ja que es prenia una mesura excepcional, s’havia de fer per intentar resoldre una situació de crisi institucional.
Vol dir que s’havia d’haver intervingut TV3 i els Mossos.
Sí. Intervenir els dos mesos que va durar el 155? No hauria servit de res. Calia una intervenció general de tota l’administració, també dels Mossos, per intentar corregir aquells aspectes que estan provocant la crisi institucional.
Encara ho pensa, que s’hauria d’aplicar?
Els fets han demostrat que les mesures van servir per aturar una actitud que traspassava les normes de convivència, democràcia i llibertat, però és evident que no van resoldre el problema.
Estaria d’acord a tornar-lo a aplicar com reclama Cs?
Si hem de tornar a aplicar el mateix 155, ens ho estalviem.
Vol aplicar-lo amb la intensitat i durada que vostè defensa?
Sí. S’ha d’aplicar demà mateix? M’agradaria que existís un marge per intentar no acabar de trencar.
Però el govern actual ha incomplert la Constitució?
No. M’agradaria que no s’hagués d’acabar d’aplicar. Però estem en una legislatura morta, que no dona més de si. Hi ha una baralla entre els partits independentistes que fa inviable l’acció de govern. A TV3, el president del Parlament deia que els de JxCat li estaven clavant punyals per l’esquena.
Veu el govern més inestable que mai?
El veig aturat. No té direcció, rumb, i difícilment pot funcionar bé quan depèn d’una persona que dirigeix a 1.500 km de distància.
Però els resultats no serien semblants en unes noves eleccions?
Probablement. Tinc l’esperança que, vist que en aquests moments les disputes ja no són amb un enemic exterior –perquè Rajoy ja no hi és i el PP ja no governa–, sinó entre els independentistes, una part dels independentistes no deu estar gaire satisfeta. Unes eleccions podrien ajudar a desbloquejar la situació. Hi ha algun partit que dona suport al govern que desitja trobar una fórmula diferent per governar sense JxCat.
És clar que el govern del PP no va saber resoldre la situació.
Va aturar el trencament que es volia provocar. No ha tingut l’oportunitat d’intentar corregir la situació.
Què va pensar quan va veure els policies atonyinant la gent que anava a votar?
Una imatge molt trista; tant de bo aquell dia no hagués existit. Els incidents no van representar ni el 5 o el 10 per cent de totes les escoles. Es va confirmar el trencament de la societat catalana, que tardarem temps a recosir entre tots.
Qualsevol percentatge d’incidents no era un excés?
Quan cal emprar una certa força ja és un excés. La culpa és dels que van enviar la gent a votar sabent què podia passar i dels que van decidir que els Mossos no fessin la seva feina. Si els Mossos haguessin fet la seva feina no hi hagués hagut cap cop de porra.
No creu que això no s’arregla com es va voler arreglar?
No és qüestió de raó, sinó de sentiments. Una part molt important no volen un millor finançament, ni un millor pacte d’infraestructures, perquè des dels sentiments no hi ha raó objectiva.
Al Quebec o a Escòcia bé que ho van aclarir amb un referèndum…
La realitat politicosocial és diferent. Al final al Quebec reconeixen que va ser perjudicial.
Un referèndum pactat, vostè no el veu aquí a la cantonada?
Un referèndum per l’autodeterminació no el veig, i lluitaré perquè no es produeixi.
Què en pensa, del president Torra?
És decebedor que una persona que, ja el primer dia, diu que no és el president legítim ocupi la presidència de la Generalitat.
I del president Puigdemont?
Ha perdut el nord polític. Les circumstàncies socials i personals el porten a transferir decisions al president Torra i a persones del seu entorn del Parlament que són perjudicials. Deuen ser estratègicament enriquidores per a ell personalment, però són perjudicials per al país.
Què opina d’un any de presó preventiva dels Jordis?
No és una mesura política. Si el jutge considera que s’ha de mantenir, jo no en diré res. Amb algun d’ells hi mantenia una certa bona relació i se’ls va advertir que podien acabar com han acabat.
Què en pensa, d’un indult?
Hi soc contrari perquè no hi ha penediment ni sentència, i seria un mal precedent.
Ha anat a veure algun pres?
No, perquè tindria una interpretació política errònia. Mantinc contacte amb tercers per saber com es troben. Però si algun tingués interès que jo hi anés, no tindria problema a fer-ho.
Casado ha dit que cal estudiar la il·legalització de la CUP.
M’agradaria que no passés, perquè voldria dir que vivim una situació molt tensa de violència.
Vostè ara la il·legalitzaria?
Com a organització, això ho hauria de decidir un jutge. Jo conec persones de la CUP que tenen plantejaments polítics extrems, que no comparteixo, però que no defensen la violència. I altres que sí. A Badalona hi ha algun regidor que defensa la violència i l’ha volgut emprar contra mi. Al Parlament veig algun diputat que crec que no utilitzaria la violència mai. Jo seria partidari d’anar a les actuacions personals.
S’han de reunir Pedro Sánchez i Quim Torra?
Les vegades que faci falta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.