Política

JOSÉ EUSTÁQUIO ROMÃO

SECRETARI GENERAL DEL CONSELL MUNDIAL D’INSTITUTS PAULO FREIRE

“Lluitarem contra una nova dictadura al Brasil”

“Els que parlen de neutralitat i diuen que no es pot barrejar la política amb l’educació, el que fan, precisament, és polititzar-la”

“Haddad és una persona molt capaç i pot fer grans coses per al país, però no té el carisma de Lula”

“La destitució de la presidenta Dilma Rousseff va ser un cop d’estat de la dreta”

El deixeble de Freire
José Eustáquio Romão ha dedicat la seva vida professional a difondre el llegat del pedagog Paulo Freire, una de les icones mundials de l’educació moderna
Som el país amb més desigualtats de l’Amèrica Llatina

José Eustáquio Romão, secretari general del Consell Mundial d’Instituts Paulo Freire i director del màster i doctorat en educació de la Universitat Nove de Julho de São Paulo, va ser ahir a Barcelona per participar en l’homenatge que la Universitat de Barcelona (UB) va fer al pedagog brasiler Paulo Freire, coincidint amb el seu nomenament com a doctor honoris causa ara fa trenta anys. Romão, gran estudiós de l’obra de Freire, amb qui va treballar, denuncia la persecució dels darrers anys contra l’Institut Freire i alerta del gir a la ultradreta que podria viure el Brasil el 28 d’octubre.

En quina situació està l’Institut Freire?
L’Institut Freire està en una situació molt crítica des del cop d’estat...
Es refereix a la destitució de la presidenta Dilma Rousseff?
Sí. Al cop que es va dur a terme, des de la dreta, per destituir Rousseff. Com li deia, estem en una situació molt difícil, perquè des d’aleshores s’està perseguint l’institut des de l’àmbit judicial i des del polític. El candidat a la presidència Jair Bolsonaro ja ha dit, de manera explícita, que vol anar contra l’Institut Paulo Freire.
Quins atacs ha rebut fins ara l’institut?
Li posaré un exemple. Nosaltres treballem amb ajuntaments de tot el país, amb independència de quin sigui el seu color polític. Doncs bé, amb les feines que hem fet per a les administracions governades per les dretes, no hem tingut mai cap problema i, en canvi, quan es tracta d’ajuntaments governats per les esquerres, ens diuen que no hi ha pressupost per pagar-les.
Si Bolsonaro guanya, la situació s’agreujarà?
Sí, perquè ja ha dit que ell advoca per una educació neutral, que per a ell vol dir perseguir els mestres que són d’una certa ideologia. Ho justifica dient que ho fa en nom de la neutralitat, però jo crec que no hi ha res més partidista que aquesta pretesa neutralitat. Els que diuen que no es pot barrejar la política amb l’educació, el que fan, precisament, és polititzar-la.
Les paraules del candidat de la ultradreta estan escandalitzant tot el món.
Sí. A més de declarar-se obertament homòfob i d’anar contra les dones, en el terreny de l’educació també ha anunciat que suprimirà del currículum conceptes com ara ideologia de gènere i explicació del racisme. Bolsonaro obvia que el Brasil és el país amb més desigualtats de l’Amèrica Llatina.
Com estan reaccionant els mestres al canvi educatiu que podria arribar?
Entre els mestres hi ha molta indignació i molta preocupació pel fet que pugui arribar al poder un home amb idees obertament racistes i homòfobes, sobretot tenint en compte que venim d’un període de molts anys de gran avenç social.
Què creu que hauria passat si Lula s’hagués pogut presentar a els eleccions?
Totes les enquestes d’abans que fos desqualificat el donaven com a clar guanyador de la primera volta.
En canvi, el candidat del Partit dels Treballadors, Fernando Haddad, ha quedat molt per sota d’aquells pronòstics.
Jo conec Haddad personalment, perquè va ser alcalde de Saõ Paulo, que és la ciutat on visc i treballo, i és una persona molt capaç i que pot fer grans coses per al Brasil, però no té el carisma de Lula.
Tem que aquest gir a la ultradreta del Brasil es pugui estendre a altres països de l’Amèrica Llatina?
El Brasil és un país clau a l’Amèrica Llatina perquè és el més poblat i l’economia més gran de la regió, de manera que qualsevol cosa que hi passi té implicacions als altres països. Fa uns dies vaig ser a Xile i em van explicar que allà es miren de molt a prop tot el que passa al Brasil.
Hi ha cap possibilitat que Bolsonaro perdi en la segona volta del 28 d’octubre?
És molt difícil, però lluitarem perquè sigui així. Al Brasil hem lluitat 21 anys contra una dictadura militar i no vull viure’n una altra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.