Economia

UGT xifra en més de 20.000 els llocs de treball estacionals

El sindicat avisa que aquesta situació es repeteix cada any per l’extrema dependència del sector de serveis

Denuncia que perjudica les rendes familiars

El secretari general de la UGT a les comarques gironines, Xavier Casas, va alertar ahir que, d’acord amb un informe elaborat pel seu sindicat sobre estacionalitat laboral a les comarques gironines, des de l’any 2009 cada tardor es perden entre 20.000 i 25.000 llocs de treball, una xifra que qualifica d’elevada i preocupant, en relació amb la que es registra en altres demarcacions catalanes. “L’estacionalitat és una altra de les cares de la precarietat laboral”, va destacar ahir Casas, que atribueix aquesta situació “a la monodependència del sector de serveis, on es concentren un 80% dels llocs de treball”. Segons va concretar, els anys 2016 i 2017 van desaparèixer, respectivament, 24.000 llocs de treball i aquest se n’han perdut 22.000. Aquesta estacionalitat es deixa sentir especialment a les comarques de l’Alt Empordà, el Baix Empordà i la Selva marítima. “A les comarques costaneres, un de cada quatre llocs de treball és estacional”, va subratllar. Segons Casas, aquesta ocupació discontínua no permet als joves desenvolupar cap projecte de vida i d’aquí ve que molts es vegin abocats a anar a treballar i viure a l’estranger.

LA XIFRA

80
per cent
dels llocs de treball que hi ha a les comarques gironines corresponen al sector de serveis, segons la UGT.

“Una bomba sociològica”

“Treballar només uns mesos a l’any empobreix”, va assegurar Casas, que es va referir al fenomen de l’estacionalitat laboral com una autèntica “bomba sociològica”. “Els índexs d’estacionalitat laboral [calculats per la pròpia UGT] afecten la renda familiar, que a les comarques gironines és més baixa que la mitjana de Catalunya”, segons va subratllar el responsable de la UGT. En aquest sentit, va assenyalar que les comarques amb una renda per capita més baixa són les mateixes que tenen l’índex d’inestabilitat més elevat: l’Alt Empordà, el Baix Empordà i la Selva. La diferència entre la renda per capita de l’Alt Empordà i la mitjana de Catalunya és de prop del 24%. Davant d’aquesta situació, UGT proposa impulsar polítiques que garanteixin que els treballadors del sector de serveis tinguin feina tot l’any fent transversal el turisme de qualitat i una potenciació dels sectors industrials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.