Política

Sánchez reclama “invocar la democràcia sense pensar només en el vot, sinó també en l’imperi de la llei”

El president espanyol avisa del perill de l’avenç de “forces autoritàries a un i altre costat de l’Atlàntic” per la “frustració, desafecció i retòriques excloents”

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha aprofitat la seva participació a la inauguració de la XIX Edició del Fòrum Iberoamèrica per carregar contra l’independentisme que reivindica la seva vessant més democràtica amb les urnes. Així, sense esmentar-los directament, Sánchez ha reconegut que l’Estat “ha tingut una identificació en els darrers anys de democràcia amb vot, però sense tenir cap tipus de garanties”. “És una de les idees contra les que hem combatut aquí en els darrers anys”, ha admès.

En aquest sentit, ha avisat que, al seu entendre, “la democràcia és també l’imperi de la llei, unes institucions sòlides, una separació de poders, i l’herència de la revolució francesa de la igualtat, la llibertat i la fraternitat”. Així, ha demanat “invocar la democràcia sense pensar només en el vot, sinó també en l’imperi de la llei”.

Al mateix discurs, Sánchez ha volgut vincular els moviments que eviten aquest aspecte que ell reivindica a un i altre costat de l’oceà, tant a Amèrica Llatina com a l’Estat, i ha avisar dels seus riscos. “Moltes d’aquestes certeses semblen cedir davant l’avançament de forces autoritàries. Jo no les anomenaria populistes, jo les anomenaria autoritàries, a un i altre costat de l’Atlàntic, i amb semblants retòriques”, ha dit.

I, davant aquesta situació, ha reclamat tenir molt clar que la crisi econòmica ha estat el caldo de cultiu per “l’afebliment del sistema democràtic”. “Perquè si la prosperitat no és una pluja fina persistent que arriba a totes les capes de la societat, surt el desencant, la frustració i la desafecció. I aquí hi ha el sustent de les retòriques excloents”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.