Economia

Catalunya té la ràtio més baixa de resolució judicial de clàusules abusives

Fonts jurídiques recorden que ja van alertar de la infradotació i creuen que caldrien el doble d’efectius

Un 96,7% de les sentències són favorables al client

La ràtio de resolució de casos en els jutjats específics per a les clàusules abusives de la banca és a Catalunya la més baixa de l’Estat. Concretament, si la mitjana estatal és d’un 24,3%, al Principat aquesta taxa es queda en un 12,7% del total, que contrasta amb el nivell de resolució de territoris com la Rioja (60,9%), o Astúries, amb un 64,7% dels casos resolts. Així ho especificaven ahir fonts del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que feia balanç de les sentències, que han estat de forma majoritària favorables al client, concretament en un 96,7% dels casos.

Aquests jutjats, que estan en marxa des de l’1 de juny del 2017, es van crear arran de la conflictivitat generada al voltant de la generalització de les clàusules terra, que establien un límit mínim per als interessos de les hipoteques i que moltes entitats van aplicar de manera irregular, sense informar-ne el client de manera clara. Val a dir que, malgrat que aquestes clàusules constitueixen el gros dels casos que arriben als jutjats específics, aquests també atenen assumptes que es refereixen a venciments anticipats, interessos de demora, despeses de formalització d’hipoteca o hipoteques multidivisa.

La lentitud en la resolució a Catalunya és motivada, segons van indicar a aquest diari fonts del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), per la infradotació d’efectius dels jutjats catalans, especialment pel que fa als que correspondrien a les tasques d’oficina, que ja es va denunciar en el seu moment. Quant al nombre de jutges, també resulta insuficient, segons indica la mateixa font, ja que a Barcelona només hi ha cinc jutjats que s’hi dediquin, el número 50, que ja era operatiu quan es van posar en marxa els específics, més quatre de reforç; a Girona i a Tarragona n’hi ha dos, en els dos casos, el que ja existia i un de reforç, i a Lleida només n’hi ha un, pendent d’un reforç que encara no ha arribat.

D’aquesta manera, amb només deu jutges han de donar sortida a un cabal de casos que en el cas català ha estat fins ara de 39.921, el més elevat de l’Estat, només darrere d’Andalusia. D’aquest total se n’han resolt 4.881.

Les dades recopilades per la secció d’estadística del CGPJ, indiquen que en el tercer trimestre de l’any, l’últim del qual es tenen xifres i en què cal tenir en compte que només hi compten dos mesos, ja que l’agost és inhàbil, van entrar als jutjats específics catalans 4.826 casos, dels quals se’n van resoldre 1.340, un 27,8%, ràtio que supera la de Madrid, per exemple, on se’n van resoldre un 26,7% del total.

LA XIFRA

39.921
casos
de clàusules abusives han entrat als jutjats específics catalans d’ençà que es van posar en marxa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.