Opinió

Harmonització en matèria financera a la UE

Amb la publicació el dissabte 24 al BOE del Reial decret llei 19/2018, de 23 de novembre, de serveis de pagament i d’altres mesures urgents en matèria financera, el Ministeri d’Economia i Empresa continua amb el procés d’adaptació de la normativa financera interna a la normativa europea.

Aquest reial decret regula diverses matèries de l’àmbit financer en què el termini d’adaptació del govern a la normativa comunitària estava exhaurit. És el cas de la transposició de la directiva sobre serveis de pagament, en què el termini de transposició va acabar el gener del 2018; la transposició en matèria d’abús de mercat, termini exhaurit des del juliol del 2016, o en matèria de requisits de capital de les entitats que intervenen a la indústria dels serveis financers, amb termini d’adaptació pendent des del 2013. El govern, atesa la demora de la transposició, s’enfrontava en alguns casos a sancions per part de la Comissió.

Del reial decret destaca la regulació de nous serveis de pagament realitzats amb targeta, internet i mòbils, per garantir la seguretat en les transaccions dels usuaris. Així, es limita la responsabilitat a 50 euros per a operacions no autoritzades, el reforç dels requisits de seguretat per a l’autentificació de clients i la reducció del termini de reclamacions a 15 dies.

S’hi introdueixen dos nous serveis de pagament, que fins ara no tenien cabuda en el nostre ordenament jurídic i que ara començaran a operar: el sistema d’iniciació de pagaments, que introdueix la figura dels iniciadors de pagament, que buscaran garantir el pagament del consumidor al venedor i que actuen com a alternativa a la utilització de la targeta de crèdit, i la figura dels agregadors de comptes, que unifiquen la informació dels diversos comptes que un usuari té en diferents entitats i els classifiquen per categories.

El reial decret introdueix altres modificacions, en què destaca l’habilitació d’un canal de denúncies (whistleblowing) davant del Banc d’Espanya per a totes les persones que disposin de coneixement o sospita fundada de l’incompliment en matèria de supervisió i solvència de les entitats de crèdit. Aquesta idea de fomentar la denúncia anònima també s’estableix en el reial decret, en els supòsits que es produeixi un abús de mercat, en sentit establert per la llei del mercat de valors. La denúncia, en aquests supòsits, ha de fer-se al canal habilitat per la Comissió Nacional del Mercat de Valors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.