Economia

Catalunya té 1.400 polígons amb més de 40.000 empreses

L’ocupació mitjana dels polígons és del 72%

A l’àrea de Barcelona se superen les 80 empreses per polígon

Catalunya té 1.424 polígons d’activitat econòmica que concentren un total de 43.749 empreses i 28.967 hectàrees de sòl industrial, segons dades actualitzades del cens de polígons d’activitat econòmica elaborat pel Departament d’Empresa i Coneixement amb la col·laboració de les quatre diputacions catalanes, ajuntaments, consells comarcals, l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública i que ahir la Generalitat va presentar oficialment.

La directora general d’Indústria, Matilde Villarroya, va destacar que l’eina, que dona compliment al Pacte Nacional per la Indústria, “serveix de base per definir actuacions que millorin la competitivitat dels mateixos polígons industrials i de les empreses que hi estan instal·lades”. La directora també va explicar que “és un instrument clau per facilitar l’atracció d’inversions perquè les empreses que vulguin instal·lar-s’hi podran conèixer què ofereix cada territori”.

Entre els principals resultats del cens destaca el fet que un 70% dels polígons d’activitat econòmica tenen menys de 20 hectàrees de superfície bruta i que el 8,7% supera les 50 hectàrees. La mitjana d’ocupabilitat dels polígons és del 72% i la dimensió mitjana és també de 32 empreses per polígon, sobretot perquè es tenen en compte tots els polígons del territori català. Si només es tinguessin en compte els d’àmbit metropolità, la mitjana estaria molt pròxima a les 80 empreses per polígon. Seguint Barcelona, els polígons del Camp de Tarragona ocupen la segona posició amb 22 empreses per polígon. A la resta de territoris, la proporció és encara més baixa.

Amb relació als usos, més del 90% dels polígons permeten l’ús industrial, però fruit de la transformació que s’està produint en aquests espais un 54% dels polígons permeten l’ús logístic i un 62%, usos de serveis vinculats.

Amb tot, la indústria representa, amb el 66% de les activitats econòmiques, l’activitat predominant als polígons. L’altra terç es reparteix pràcticament igual amb les activitats logístiques, comercials i de serveis. Del conjunt d’activitats industrials, destaca el sector metal·lúrgic i de productes metàl·lics amb el 20%, l’alimentari amb el 14%, l’automoció amb el 10% i el químic i plàstic també amb el 10%.

Quant als serveis, només el 39% dels polígons tenen servei de recollida de residus i el 26% tenen depuradora pròpia per als seus tractaments.

LA FRASE

[El cens de polígons] Serveix de base per definir actuacions que millorin la seva competitivitat
Matilde Villarroya
DIRECTORA GENERAL D’INDÚSTRIA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.