Economia

Els lloguers es prorrogaran fins als cinc anys

El Consell de Ministres aprova un decret que reverteix la reforma de Rajoy

Les despeses de formalització dels contractes les pagarà el propietari, si és persona jurídica

El Consell de Ministres va capgirar ahir algunes de les decisions més polèmiques al voltant de l’habitatge que havia pres l’anterior govern presidit per Mariano Rajoy. I ho va fer aprovant un decret llei de “mesures urgents” entre les quals destaquen l’increment de la pròrroga obligatòria dels contractes de lloguer de tres a cinc anys i la limitació de les garanties exigibles com a fiança, que queden reduïdes a dues mensualitats, tal com indicava ahir l’agència ACN. Val a dir que el termini de pròrroga s’allargarà fins als set anys si l’arrendador és una empresa, i que així mateix s’amplia el termini anomenat de “pròrroga tàcita”, que passa d’un a tres anys. Per tal de protegir els llogaters, el decret també recull que el propietari pagarà les despeses de la gestió immobiliària i de formalització del contracte, sempre que es tracti d’una persona jurídica.

Moltes de les mesures que inclou la nova legislació ja s’havien anunciat després que l’executiu de Pedro Sánchez pactés amb Podem per mirar de tirar endavant el pressupost del 2019. No obstant això, durant l’anunci del decret, el ministre de Foment, José Luis Ábalos, va deixar clar que no s’estableix cap tipus de límit als preus de l’habitatge i que el decret tampoc donarà eines als ajuntaments per limitar preus a les zones amb massa pressió immobiliària.

El ministre Ábalos va insistir en la voluntat de protegir els llogaters i reduir els desnonaments, que, segons informava Efe, va qualificar de “drama” que afecta “especialment” els més joves. El decret també limita els pisos turístics i recull que si hi ha acord de tres cinquenes parts dels propietaris de la comunitat es podrà “condicionar o limitar” l’activitat turística. Finalment, la norma facilitarà els acords entre propietari i llogater per renovar o millorar l’habitatge sense haver d’esperar que prescrigui el contracte vigent.

LA XIFRA

7
anys
serà el termini fins al qual es podran prorrogar els contractes si l’arrendador es una empresa.

El Sabadell es desfà de Solvia

Banc Sabadell ha complert el seu projecte de vendre la seva filial de serveis immobiliaris, Solvia, que finalment ha venut a Intrum, multinacional sueca de serveis de gestió de crèdit i actius, per 300 milions d’euros. Segons especificava ahir el grup bancari a la CNMV, l’operació es tancarà en el segon trimestre del 2019 i generarà plusvàlues per valor de 138 milions. Concretament, Intrum adquirirà un 80% de les accions de Solvia, mentre que el Sabadell en conservarà l’altre 20%. El president i CEO d’Intrum, Mikael Ericson, va destacar que la compra és “una oportunitat de creixement global de la companyia” i reforçarà la seva posició al mercat immobiliari espanyol. Intrum, present a 25 països i amb 8.000 treballadors, obté ara una plataforma immobiliària que gestiona 21.000 milions en actius amb 700 empleats. El Sabadell finalment ha triat Intrum després d’uns mesos negociant amb altres fons candidats, entre els quals, Cerberus i Blackstone.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.