Economia

El 2019 estrena tarifes en molts serveis als ciutadans

Els transports metropolitans mantenen els preus, tot i el desacord entre institucions

Agbar accepta congelar el preu de l’aigua

Les quotes d’autònoms pugen, a canvi de més prestacions

El canvi d’any acostuma a anar acompanyat d’àpats familiars, regals i pujades de preus. Aquest any, per complir la tradició, molts dels serveis han renovat tarifes, però no totes a l’alça: en alguns casos han aconseguit mantenir el preu almenys un any més. Entre aquests últims hi ha el transport públic a l’àrea metropolitana, on els bitllets i abonaments continuaran com el 2018, any en què van experimentar una pujada d’un 2% després de 5 anys de congelació per la crisi. Ha estat la primera vegada que es determina el preu del transport metropolità sense acord, ja que el conseller de Territori, Damà Calvet, havia defensat una nova pujada d’un 2%, que hauria encarit la T-10, el títol més popular, uns 25 cèntims més enllà dels actuals 10,2 euros, però que, segons ell, hauria fet més viable el finançament del servei. Aquest està pendent d’una partida anunciada pel govern espanyol de 40 milions que ara com ara són una incògnita fins que s’aprovin els PGE. Val a dir que l’Autoritat del Transport Metropolità també ha impulsat una nova tarifa plana per a tots els desplaçaments dins dels 36 municipis que conformen l’Àrea Metropolitana.

I encara a l’ Àrea Metropolitana, aquesta institució i Aigües de Barcelona van signar fa pocs dies un acord per congelar les tarifes de l’aigua al llarg de l’any vinent. Segons el vicepresident de l’AMB, Eloi Badia, al gener hi haurà sobre la taula una proposta de noves tarifes per al quadrienni que s’inicia el 2020 i que sí o sí implicarà un abaratiment de preus.

En el capítol de les pujades, aquest mateix divendres Correus va comunicar a la CNMV que el cost de franquejar una carta costarà 5 cèntims més. Serà el cas de les cartes ordinàries dins de l’Estat amb un pes de fins a 20 grams, que a partir de l’1 de gener duran un segell de 0,60 cèntims. Les cartes internacionals fins a 20 grams passaran a 1,40 euros a Europa i a 1,50 per a fora del Vell Continent.

Pel que fa les autopistes de la Generalitat els peatges pujaran un 2,2% de mitjana a partir de l’1 de gener de 2019, davant de l’alça de l’1,6% registrada aquest 2018. El Túnel del Cadí, per exemple, passarà a costar 12,07 euros. El peatge del tram Sant Cugat-Terrassa valdrà 1,44 euros de dilluns a divendres i 2,62 els dissabtes i festius, un 2,13 i 2,34% més que aquest any, respectivament. Quant a les estatals, la pujada serà d’un 1,67%, tot i que Foment ja va anunciar fa un parell de setmanes que farà excepcions i rebaixarà un 30% el peatge de les autopistes rescatades per l’Estat, entre les quals hi ha les radials de Madrid i l’AP-7 en la variant d’Alacant.

Canvis per als autònoms

Els autònoms viuran canvis significatius en les seves condicions laborals, gràcies a un increment relativament petit de les seves quotes. Es tracta d’un acord provisional abans de la reforma esperada per a l’any vinent i que ha de fer que aquest col·lectiu cotitzi en funció dels ingressos.

De moment, la negociació va donar com a resultat un increment de 60 euros anuals en la quota a canvi d’implantar cobertures socials llargament reivindicades. Així, per exemple, els autònoms, més de mig milió de persones a Catalunya, tindran accés a la prestació per cessament d’activitat (atur) un màxim de 24 mesos, en lloc dels 12 a què tenen dret ara. També rebran prestació per malaltia des del primer dia de baixa.

LES XIFRES

15,33
euros
costa la bombona domèstica de butà de 12,5 kg, una tarifa en vigor des del 20 de novembre.
1,6
per cent
s’apujaran les pensions aquest 1 de gener segons va establir el Consell de Ministres espanyol.
5
dècimes
ha caigut l’IPC estatal segons dades avançades que fan plausible una rebaixa semblant de la dada catalana.

Una mica d’empenta per al salari mínim

El Consell de Ministres del 21 de desembre va confirmar el que ja s’havia anunciat temps abans: la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) fins a 900 euros bruts en 14 pagues cada any, treballant a jornada completa. L’augment respecte als 735,9 anterior, tot i que encara no arriba als 1.000 euros que reclamen els sindicats majoritaris, suposa un increment d’un 22,3% que beneficiarà més d’1,3 milions de treballadors arreu de l’Estat. Això vol dir que en la pròxima nòmina dels treballadors que percebien l’SMI anterior, en principi, ja s’hauria de notar la pujada, tot i que, si no ho fan, els treballadors poden reclamar a les empreses fins a un any de retroactivitat, per la qual cosa convé estar molt atent, tant si es disposa de conveni com si no, ja que el reial decret sobre l’SMI ha rectificat a l’alça totes les taules salarials amb sous inferiors als 900 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.