Economia

El sou dels directius es refà més que el de la resta

El salari dels treballadors s’estanca i només creix un 0,11%, segons un informe d’ICSA Grup i EADA

Banca, assegurances i indústria són els sectors que paguen més, i el turisme, el que menys

Els sous dels treballadors es van mantenir pràcticament inalterables durant l’any passat, amb una lleu millora del 0,11% malgrat que el PIB va créixer per sobre del 2,4%, segons recull el treball Evolució salarial 2007-2018, elaborat conjuntament per la consultora ICSA Grup i EADA Business School.

El treball, elaborat a partir de 80.000 xifres salarials, indica que el salari mitjà brut dels treballadors del conjunt de l’Estat espanyol es va mantenir l’any 2018 en 22.819 euros, mentre que el dels comandaments intermedis va arribar als 41.507 euros i el dels directius va pujar a 81.059. Tant les categories de directius com de comandaments van aconseguir augmentar les seves retribucions durant l’any, un 2,48% en el cas dels directius i un 2,65% en el cas dels comandaments, segons s’observa en el gràfic adjunt. Per contra, els sous dels empleats es mantenen pràcticament idèntics als d’un any abans, i es constata un increment anual de només 26 euros.

“Els increments no han estat espectaculars ni de bon tros. Però la cultura d’aquests últims 12 anys ha estat de molta prudència, amb la idea de mantenir la sostenibilitat de les organitzacions després del 2007. Avui tenim una economia molt més tocada després de 10 o 12 anys de recessió”, explicava ahir en roda de premsa el president d’ICSA, Ernest Poveda, en declaracions recollides per Efe.

Si es compara amb els nivells registrats el 2007, els directius i els càrrecs intermedis han incrementat el poder adquisitiu un 1,18% i un 2,46%, respectivament, mentre que els empleats han perdut un 0,3% del seu poder adquisitiu, amb una inflació acumulada des de l’inici de la crisi fins al 2018 del 16,8%. Per comunitats autònomes, Navarra ha liderat les retribucions d’empleats més altes, amb un sou mitjà de 25.967 euros, seguit de Madrid (24.026 euros), Catalunya (23.171 euros), el País Basc (22.223 euros) i Astúries (22.181 euros), mentre que la Rioja i Extremadura són les autonomies amb salaris més baixos, de 19.233 i 18.884 euros, respectivament.

Pel que fa referència als salaris dels directius, Madrid i Catalunya encapçalen la llista, amb sous de 82.310 i 85.347 euros anuals, respectivament, i en les posicions de comandament intermèdies, els salaris més elevats se situen també a Madrid, amb 43.703 euros, i a Catalunya, amb 42.148.

El president d’ICSA Grup va destacar la millora salarial que hi ha hagut en la indústria, on un treballador mitjà pot cobrar 25.099 euros anuals i un directiu, 85.416. També hi ha hagut “una certa recuperació” en els càrrecs intermedis del sector de la construcció, amb un sou que arriba als 40.833 euros anuals.

Això no obstant, és el sector de la banca i les assegurances el que més creix, amb retribucions anuals que arriben als 91.071 euros per als directius i els 26.395 en el cas del treballador, mentre que els salaris més baixos es corresponen amb el sector turístic i comercial, amb un sou anual de 18.583 euros per a l’empleat. En un sector tan estratègic per a l’economia com el turisme, “sorprèn que es continuï retribuint tan malament els seus treballadors. Aquests salaris ens porten a tenir serveis de pitjor qualitat i que perden valor afegit”, va dir Poveda. Malgrat les millores retributives, tant Poveda com el professor Jordi Costa, d’EADA, consideren “preocupant” que encara no s’hagin recuperat tots els salaris i que, a més, encara hi hagi a l’Estat espanyol més de 3 milions d’aturats.

LA XIFRA

18.583
euros
de sou anual brut cobra un treballador del sector turístic i comercial, el més mal pagat de tots.

Onze vegades el sou d’un empleat

Els directors generals de les grans empreses que hi ha a l’Estat espanyol cobren, segons el document d’ICSA Grup i EADA, vora 140.000 euros anuals (139.786), de manera que aquest salari més que multiplica per 11 el d’un treballador que cobri el salari mínim interprofessional tenint en compte que en tingui 14, de pagues anuals.

Justament en relació amb el salari mínim interprofessional (SMI), el professor d’EADA Jordi Costa va recordar que beneficiarà aproximadament un 4% dels assalariats, per la qual cosa “caldrà esperar per comprovar l’efecte que tindrà sobre l’ocupació i la negociació col·lectiva”, però considera que “l’impacte col·lectiu serà mínim”. En aquest sentit, el president d’ICSA Grup, Ernesto Poveda, assenyalava ahir davant els mitjans que “potser seria més raonable i sostenible indexar les actualitzacions retributives als resultats de les empreses, canviant els models de càlcul tradicionals per altres de més enfocats, per exemple, a la productivitat o a la consecució d’objectius”, que propiciés un repartiment més equitatiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.