Borsa

Incerteses i molta volatilitat

Els analistes esperen un any de molts nervis als mercats i recomanen optar per sectors i valors més defensius

Gairebé tots els factors que, a inicis de l’any passat, els analistes indicaven que influirien en el comportament dels mercats s’han anat complicant al llarg de l’exercici. Això explica l’elevada volatilitat que hi ha hagut els darrers mesos. Seguint la mateixa lògica, el 2019 hauria de ser també un any de molts nervis, ja que la majoria d’aquests factors encara no s’han resolt.

Segons Toni Cárdenas, de Caixa d’Enginyers, és lògic pensar que els mercats reaccionaran molt a les decisions i els discursos dels responsables dels grans bancs centrals, especialment la Reserva Federal i el BCE. I també a les dades macroeconòmiques que es vagin publicant. En aquest sentit, assegura que, si la desacceleració no és tan severa com han anticipat els inversors, les borses podrien recuperar-se.

En la mateixa línia, Felipe López-Gálvez, analista de Self Bank, destaca que les perspectives de creixement només han caigut unes dècimes. I adverteix que, quan escampin els riscos, els parquets podrien reflectir una cosa que considera indubtable: que els fonamentals de les companyies són bons.

En vista d’aquest panorama, la majoria aposten per una estratègia menys agressiva. Des d’InbestMe, Jordi Mercader explica que, a InbestMe Dynamic –el producte que ofereixen a inversors que volen que la seva cartera s’ajusti en funció de la situació dels mercats– han optat per fons indexats amb menys volatilitat per protegir d’aquesta els clients. A més, han llançat un nou producte, InbestMe Advanced Value, centrat en la inversió en valor, una filosofia adient, segons Mercader, per al moment actual del cicle econòmic.

López-Gálvez, per la seva banda, recomana als inversors que no puguin fer front a vaivens que tinguin més proporció en efectiu i es mantinguin a fora dels mercats. Per als qui optin per la renda fixa, aconsella evitar bons de llarga duració i optar pels de venciment més proper. Pels qui s’atreveixin amb la renda variable, recomana sectors defensius com ara l’elèctric i el sanitari, que es comporten millor que el mercat en moments de recessió. En aquest sentit, recorda que els valors de l’Íbex-35 que presenten menys volatilitat són REE, Enagas, Aena i Mapfre.

Cárdenas posa èmfasi en la diversificació de les carteres, a més de recomanar que els inversors s’abstinguin de comprar accions de sectors molt exposats al cicle econòmic. El gestor de Caixa d’Enginyers concreta les recomanacions en el sector energètic i les telecomunicacions.

Alerta

On cal posar el focus?

1

Bancs centrals. La retirada d’estímuls és esperada, però cada decisió o discurs serà analitzat amb lupa pels mercats.

2
Dades macro. Les borses ja han descomptat un empitjorament de l’economia però, si finalment és menor, els mercats podrien anar amunt.

3

Guerra comercial. Un dels temes que més ha preocupat el 2018 i que no s’ha tancat. Però alguns analistes esperen que s’enterri abans d’arribar al juny.

4

‘Brexit’. La ratificació de l’acord entre Londres i Brussel·les no sembla fàcil. Falta veure si les borses baixarien més amb un Brexit dur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.