Sis malalties que enfonsen les empreses
Una empresa per ser viable ha de generar valor i obtenir liquiditat
Des d’un punt de vista econòmic, una empresa per ser viable només necessita complir dues condicions: generar valor i aconseguir liquiditat. Per generar valor entenem riquesa financera, és a dir guanyar diners; o almenys no perdre’n gaires quan es tracta d’una entitat sense afany de lucre. Tanmateix, també cal generar riquesa social, és a dir, aportar valor a la societat i a les parts interessades (accionistes, treballadors, proveïdors...).
Per liquiditat, entenem aconseguir que la riquesa generada arribi als comptes bancaris i així disposar de diners per atendre les seves obligacions. Moltes empreses no aconsegueixen complir aquestes dues condicions i, per això, la mortalitat empresarial és molt elevada. Per exemple, a Catalunya –que disposava de 618.366 empreses el 2018, segons l’Idescat–, tanquen cada any quasi unes 100.000 empreses. És una taxa de mortalitat similar a la que hi ha en altres països europeus.
Cal recordar algunes de les sis malalties empresarials més rellevants en matèria econòmica. Les dues primeres malalties estan relacionades amb la riquesa financera. En primer lloc, tenim les vendes insuficients, per la manca d’innovació i competitivitat. La segona malaltia són els costos massa elevats per al nivell d’ingressos que es generen, i que fan que l’empresa perdi diners o no tingui prou beneficis.
Les malalties restants afecten la liquiditat. Així, la tercera malaltia és el capital insuficient per l’excés de deutes. En general, els deutes no han de superar el 60% del total d’inversions de l’empresa. Quan els deutes són excessius, l’empresa no pot funcionar amb normalitat i els deutes se l’acaben menjant. És quant sentim frases com “aquesta empresa està treballant pels bancs”. La quarta malaltia és l’excés de deutes a curt termini, que provoca que l’empresa no pugui atendre els seus compromisos de pagament i hagi de tancar. Aquesta malaltia es produeix quan es financen inversions de llarg termini, com fàbriques i maquinària, amb deutes a curt termini. És com si una família es comprés un pis i en lloc d’aconseguir una hipoteca a vint anys o més, demanés només un préstec a sis mesos. Fer això és la recepta segura per tenir problemes financers importants. La cinquena malaltia és la mala gestió dels actius, que fa que hi hagi un excés d’estocs i d’inversions que no rendeixen prou. La sisena malaltia és la mala qualitat dels clients, que provoca molta morositat i falta de tresoreria.
En resum, aquestes sis malalties provoquen pèrdues i manca de tresoreria i poden fer inviable l’empresa. La majoria de les empreses tenen alguna d’aquestes malalties i no sempre volen (o poden) guarir-se. Com deia Sòcrates, però: “Si algú busca la salut, pregunta-li si està disposat a evitar en el futur les causes de la malaltia; en cas contrari, absten-te d’ajudar-lo.” No és fàcil evitar aquestes malalties, però qualsevol empresa que ho aconsegueixi tindrà vida assegurada per molts anys.