Empreses

GXS Energia signa un acord amb deu firmes catalanes

L’operació de la productora i comercialitzadora d’energia preveu la compravenda de kilowatts a llarg termini

L’empresa de Cardona productora i comercialitzadora d’energia GXS Energia, de Guixés Grup, ha signat un contracte de compravenda d’energia a llarg termini, PPA (Power Purchase Agreement) amb deu empreses catalanes, a través del qual la companyia els abastirà amb 100 milions de kilowatts hora anuals (100 GWh) al llarg d’onze anys. Durant aquest període, l’empresa preveu una facturació de 180 milions d’euros.

És un acord d’envergadura en l’àmbit empresarial i dins del sector energètic, ja que les empreses signants s’asseguren energia neta a un preu fix en un marc econòmic en què el preu de l’energia segueix en augment. Les empreses signants són, entre d’altres, Grup AMES (amb planta a Solsona), Serradora Boix, Grans del Lluçanès, Kostal i Bluesun, totes ubicades en territori català.

Aquest és el primer acord d’aquest tipus que es fa públic a Catalunya i que està en funcionament des de l’1 de gener del 2019 i és un dels pocs que s’ha donat a conèixer a tot l’Estat espanyol. El primer va ser l’estiu del 2017 entre Grup EDP i Calidad Pascual.

En els darrers mesos, diverses macroempreses han fet públic el seu interès a assolir aquests PPA, però companyies i comercialitzadores energètiques s’estan trobant molts obstacles, a causa de l’escassetat de producció d’energies renovables i la gran demanda energètica que requereixen. Aquest fet posa en valor aquest acord, perquè “parts i contraparts són a Catalunya”, segons Josep Garcia, gerent de GXS Energia, que afegeix que, d’aquesta manera, s’acompleixen dos objectius: promoure les energies renovables i refermar el compromís amb el territori. “Un repte d’una gran magnitud que revertirà en l’economia de casa nostra”, diu, perquè les empreses guanyen competitivitat en reduir la seva factura elèctrica i s’abasteixen d’energies 100% renovables.

Per la seva banda, Rafael Alcalà, business development manager de Trebol Energia, consultora especialitzada en el sector energètic i peça clau del projecte, remarca que un tercer objectiu assolit per les empreses signants del PPA és “la reducció de la seva despesa en energia” que es calcula que arribarà fins a un 10%. En un context en què el mercat majorista està cotitzant aquest 2019 per sobre dels 60 euros/MWh “s’aconsegueix esmorteir el fort increment dels costos energètics”.

GXS Energia va néixer el 1918, i cent anys després va tancar l’exercici amb 6 milions de facturació. Amb una plantilla de 24 treballadors, la firma, amb seu a Cardona, preveu augmentar considerablement les vendes enguany.

la història

Un segle pler de llum

GXS Energia és la marca comercial de Guixés Grup (antiga Elèctrica de Guixés), una de les empreses emblemàtiques del sector energètic català, que aquest any celebra un segle de vida. El proper mes d’abril Guixés Grup celebrarà un acte commemoratiu del primer centenari a l’auditori Valentí Fuster de Cardona.L’empresa va néixer el 1918 als voltants de Guixés i Sant Llorenç de Morunys (Solsonès).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.