Economia

El comerç, l’ensenyament i la indústria segueixen la vaga

Aturada d’un 30% en el comerç i els centres escolars i d’un 70% en la universitat, segons Treball

El seguiment en la funció pública va ser d’un 24% i d’un 8% en la sanitat

La vaga general del 21-F va ser seguida ahir per l’educació i la sanitat i per diferents sectors de l’activitat econòmica, segons van reconèixer els organitzadors de l’aturada i fonts oficials. Segons va informar el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, el consum energètic (en general, i no només el de l’activitat industrial) es va reduir ahir en un 3,7% en comparació amb el mateix període d’un dia abans. En anteriors convocatòries de vaga, per exemple la vaga general que es va fer a l’Estat espanyol el 14 de novembre del 2012 (una convocatòria que va ser, de fet, europea), el consum energètic en el conjunt de l’Estat va caure de l’ordre d’un 11%.

On més es va notar l’aturada va ser en el món acadèmic i a la universitat. La convocatòria va ser seguida per pràcticament un 70% de la comunitat universitària catalana (67,45%) segons dades del Departament de Treball. Menor va ser l’afectació als centres escolars, amb un 27,87% de seguiment arreu del país. Una xifra molt similar a la que va viure el sector comercial, amb un 30% d’aturada segons dades oficials. També el seguiment en la funció pública va ser del 23,66%.

L’entitat que aplega les empreses del sector del comerç a Catalunya, RetailCat, va assegurar que la vaga havia tingut un “seguiment desigual, que s’ha intensificat en les zones de pas de manifestacions”.

També segons l’enquesta a les empreses associades a Cecot, el tancament als comerços va afectar un 28,6% del sector i, la vaga, un 21,7% dels treballadors; mentre que la incidència en la mobilitat va afectar un 30,8% dels treballadors.

En algunes poblacions com ara Vic, Girona i Olot, el comerç dels eixos comercials va tancar en més d’un 90% i en ciutats com ara Granollers i Mataró, el tancament va ser de més d’un 50%. El trànsit a les botigues obertes va ser un 25% inferior al d’un dijous equivalent, segons reconeixia RetailCat.

Segons va informar el sindicat Intersindical-CSC, en determinats territoris del país el nivell d’incidència va estar molt generalitzat en tots els sectors, amb la majoria de comerços amb les persianes abaixades. Les vendes a Mercabarna van caure un 15%, malgrat que els seus accessos no es van veure alterats per la protesta. A més, la Intersindical-CSC també tenia constància que nombrosos treballadors van optar per fer vaga parcial a la tarda per assistir a les manifestacions a les capitals de demarcació.

LES XIFRES

90
per cent
dels comerços de Vic, Girona o Olot van tancar del tot l’activitat. A Mataró i Granollers ho van fer un 50%.
67,45
per cent
va ser el seguiment a les universitats, però va ser menor en l’ensenyament primari i secundari (27,87%).
15
per cent
van caure les vendes a Mercabarna, malgrat que els accessos no es van veure alterats per la protesta.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.