Economia

El sector primari del Baix Empordà es vol reivindicar

Impulsen la xarxa Tràmec, amb productors, sindicats, la UdG i administracions, per fomentar l’ocupació i el rol femení

El Consell Comarcal del Baix Empordà lidera la nova xarxa Tràmec, que aplega productors del sector agroramader i la Confraria de Pescadors de Palamós, municipis, el Departament d’Agricultura de la Generalitat, sindicats i la Universitat de Girona (UdG), per reivindicar el sector primari alimentari i els seus atractius a la taula.

La iniciativa vol trencar la “imatge estereotipada” de la pagesia o el sector pesquer, com va manifestar la directora dels serveis territorials d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a Girona, Elisabet Sánchez. Però al marge de les característiques de les feines, el secretari general del sindicat CCOO a Girona, Bartomeu Compte, va insistir en les condicions laborals al sector. Com a bones pràctiques en l’ocupació, va plantejar la idoneïtat dels “contractes a jornada completa i que superin l’alta temporalitat”, alhora “que s’afavoreixi, des de les administracions, les empreses que compleixin les condicions i contribueixin a generar ocupació de qualitat, al mateix temps que es promogui un control de la contractació per garantir els drets dels treballadors.

Compte també va subratllar la importància de Tràmec per desenvolupar “el mercat intern i l’economia circular al Baix Empordà”. I Sánchez va apostar per visibilitzar les dones que gestionen explotacions agrícoles o ramaderes. Entre les primeres accions que duran a terme, hi ha una diagnosi amb les empreses del sector, el foment dels relleus generacionals –per evitar que es perdin llocs de treball amb l’abandonament d’explotacions– i el foment dels productes de proximitat en restaurants i establiments de la comarca.

Les “5 G” del producte proper

Al seu torn, Sánchez ha establert una analogia entre les 5 G de la tecnologia mòbil i les “5 G” dels productes agroalimentaris del Baix Empordà: geografia –preservació del paisatge–, garantia –control de la cadena del producte–, gremi –col·laboració i treball conjunt per enfortir la distribució del producte–, graduació –formació contínua i transferència del coneixement– i genialitat –creativitat i aplicació de noves tecnologies–. Així mateix, va destacar que una producció de proximitat com la del Baix Empordà permet establir un control de la qualitat al llarg del procés de producció, transformació, distribució i comercialització dels aliments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.