Emprenedors

Qida té cura de malalts i cuidadors

Un exconsultor i un exdirectiu de JP Morgan creen un servei d’assistència

Oriol Fuertes va deixar de pensar com ho havia de fer el govern anglès per fer sostenible el seu sistema de salut per buscar la manera de canviar la societat. Vivia a Londres, treballava a Mackensey i viatjava per tot arreu fent informes sobre sanitat pública. Ho va deixar tot per posar en marxa Qida, una start-up dedicada a oferir un servei d’atenció domiciliària recurrent a persones dependents i amb malalties cròniques “amb la millor qualitat del món”, ambiciona el seu creador.

I a aquesta ambició s’hi va sumar Guillem Garcia, que va ser vicepresident de l’àrea de robòtica i quadres de comandament a la seu del Banc JP Morgan, a Nova York.

L’altre objectiu és donar la volta a la truita a l’actual estatus social dels cuidadors. Ara com ara és un col·lectiu poc valorat i amb condicions laborals precàries, en què més del 40% treballa en el mercat negre i els que no, en un 90% cobren el salari mínim interprofessional. “Estic convençut que millorar les condicions dels cuidadors i formar-los ajudarà a atreure el millor talent i a donar la millor qualitat d’atenció domiciliària possible”, explica Oriol Fuertes.

Per revertir la realitat laboral dels cuidadors en una societat cada cop més envellida, Qida ha dissenyat un pla de formació de bracet d’hospitals públics, amb sessions formatives recurrents. A més de pagar salaris fins un 15% per sobre del sector, fan una escolta activa dels cuidadors.

Qida, fa servir la tecnologia com un facilitador més per donar el servei, mitjançant tecnologia sensòrica als domicilis (es dispara una alarma si en deu hores no s’ha obert la nevera, per posar un exemple), o també per monitoritzar a distància l’evolució del pacient quan s’està fora dels paràmetres normals.

“No som una empresa tecnològica, ni una plataforma tecnològica, nosaltres oferim atenció de qualitat i la tecnologia ens ajuda”, matisa el fundador de Qida.

Ara com ara, la font d’ingressos de la companyia prové de fonts privats, és a dir de les famílies que abonen els serveis dels cuidadors, però els plans de Fuertes són arribar a acords amb serveis de salut públic als quals oferir atenció domiciliària de malalts i reduir despesa sanitària on sigui possible. “Fa temps que se’ns alertava que els sistemes sanitaris públics són insostenibles, perquè la despesa creix molt per sobre del que creix l’economia”, reflexiona Oriol Fuertes, que amb la creació de Qida té una altra aspiració ben ambiciosa: contribuir a la sostenibilitat dels sistemes de salut públics. “Hi ha certa assistència als hospitals que encareix molt la factura i que es podria fer a casa, amb més intimitat per a perfils com els malalts crònics i terminals. Així, es milloraria substancialment la sostenibilitat”, diu.

L’start-up va néixer el març del 2018 a Sabadell i ara mateix dona feina a disset persones, a més de contractar 300 cuidadors que cada mes fan al voltant de 25.000 hores d’assistència. El novembre van tancar una ronda de finançament d’1,2 milions d’euros del fons social Ship2B i del Banc Sabadell, i al desembre esperen dur a terme la segona per tal de fer créixer la companyia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.