Economia

Economia

Iniciativa per al comerç de proximitat

Comprar a casa val molt

Sis municipis del Ter-Brugent insten els veïns a fer la despesa d’alimentació al mercat setmanal i en negocis locals

Batlles i regidors veuen responsable gastar els diners al mateix poble

No era el millor dia per anar al mercat a Amer, ahir. Plovia i la majoria dels paradistes de fruita i verdura es van haver de resguardar de la pluja sota les voltes de la plaça de la Vila. Però alcaldes i regidors de l’àmbit del Ter-Brugent van escollir la jornada d’ahir per presentar una campanya que destaca les virtuts, econòmiques i de cohesió social, que tenen els mercats i les botigues de tota la vida.

La campanya Sigues responsable. Compra producte local! va començar ahir a Amer, però continuarà a tres pobles més de la Selva (Sant Julià del Llor i Bonmatí, la Cellera de Ter i Anglès) i a dos de la Garrotxa (les Planes d’Hostoles i Sant Feliu de Pallerols). Es repartiran díptics amb el dia que hi ha mercat i un mapa dels negocis on es pot anar a fer despesa a peu, gairebé sense agafar el cotxe.

Amb la col·laboració dels ajuntaments, la iniciativa és de l’Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Oriental Catalunya (Adrinoc), que se sustenta amb fons del Departament d’Agricultura i ajuts europeus (del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural). El gerent d’Adrinoc, Jordi Terrades, va destacar que els mercats són els “mediadors” entre el producte de proximitat i els veïns.

Els alcaldes d’Amer (Maria Rosa Vila), la Cellera (David Sarsanedas) i Sant Julià del Llor i Bonmatí (Marc Garcia), i els regidors Joan Soler, de les Planes, i Salvador Vilalta, de Sant Feliu, van expressar la voluntat que el mercat i els negocis ajudin alhora els establiments de restauració, va afirmar Vila.

La compra en tres parades del mercat o en botigues del seu poble permetrà als veïns la possibilitat de rebre (de manera gratuïta) com a obsequi una bossa plegable per a la compra. Amb un conveni amb el grup de recerca de la UdG Arquitectura i Territori i amb la col·laboració dels instituts d’Amer i Anglès, Adrinoc va elaborar un estudi sobre els mercats del Ter-Brugent, entre els anys 2017 i 2018.

“Pèrdua i tancament”

Una de les conclusions de l’estudi mostra la realitat: “La pèrdua continuada de població, l’obertura de grans superfícies comercials, els canvis socials, i en concret el rol de la dona dins del mercat laboral, contribueixen a una pèrdua constant de parades als mercats i al tancament de comerços locals.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.