Economia

Consens ampli en la renovació de les tres cambres gironines

La junta electoral avala candidats a vocals dels ens a Girona –on Jaume Fàbrega es postula a la presidència–, Sant Feliu i Palamós, amb canvis i més dones

Només dues categories a Girona aniran a sufragi, i una a Sant Feliu

El procés de les eleccions per renovar els plens de les cambres de comerç de Girona, Sant Feliu de Guíxols i Palamós, i de la resta d’organitzacions camerals catalanes, avança amb la proclamació, per part de la junta electoral de zona, de les primeres candidatures presentades. D’una banda, hi ha les vocalies sotmeses a sufragi universal entre els empresaris de cada sector econòmic, en què només hi haurà tres categories –dues a Girona i una a Sant Feliu, que caldrà que passin per les urnes, en haver-hi més candidats que cadires–, mentre que per a la resta els diferents gremis i associacions sectorials ja han consensuat representants prèviament. És la mateixa situació que ha permès que els membres dels tres plens –cinc a Girona i dos tant a Sant Feliu com a Palamós– proposats per les organitzacions patronals empresarials –FOEG i Pimec– ja estiguin també considerats com a electes de manera virtual.

Ha estat, doncs, un procés força pacífic de renovació, distanciat de les pugnes que centraran, com a exemple paradigmàtic, els comicis a la Cambra de Barcelona. Però que alhora no ha impedit canvis i relleus en la composició dels nous plens, que s’acabaran de definir al maig i que es constituiran a mitjan juny. Es preveu que els plens de Girona i Palamós es renovin un 55% i que aproximadament un 30% dels membres siguin dones. En els plens, la presència de dones com a representants d’empreses duplica com a mínim el percentatge que hi havia en els anteriors mandats, amb una tendència creixent a la paritat, tot i que no sigui encara total i perfecta. En el cas de Girona, l’actual vicepresident segon, Jaume Fàbrega, anunciava ahir a l’Agència ACN que es postularà per a la nova presidència, un cop constituït el nou ple, i amb voluntat de cercar consens.

Sectors a vot a Girona

Pel que fa a la Cambra gironina, ja s’han proclamat com a electes 25 de les candidatures, i les cinc empreses restants s’elegiran en els grups d’hostaleria i allotjaments –entre Josep Carreras Espígol i Llepafilms SL– i les quatre firmes més votades de les cinc que competiran en el sector de serveis d’activitats immobiliàries –entre Prevenció Laboral Gremi SL, Goodgut SL, AIC Consultoria i Control SL, Cubus Serveis de Béns Immobles SL i Anticto Estudi Binari. La votació se celebrarà del 2 al 7 de març, amb vot telemàtic, i el dia 8, presencialment a la seu de la cambra.

Sant Feliu, un cas

En el cas de la cambra guixolenca, ja són electes 12 de les 13 candidatures al procés de renovació, per part dels diferents sectors econòmics dels set municipis de la demarcació. Per tant, només hauran de participar en la votació les empreses enquadrades en el grup 1 d’activitat, que engloba indústries extractives, energètiques, tèxtils, paper i arts gràfiques, químiques, metalls, maquinària i equips i material de transport. Hi competiran Perlum Persianas y Puertas SL i el Club Nàutic Sant Feliu de Guíxols.

Pau a Palamós

A Palamós, en canvi, tot i que no caldran eleccions, hi haurà una renovació a fons del ple. La reducció de vocalies, que també s’ha notat a Girona i Sant Feliu, no ha afavorit que hi hagi cap pugna i es prefigura una àmplia renovació, llevat de quatre vocalies de les 16 ja electes. El ple s’acabarà de definir a principis d’abril, amb les quatre empreses de major aportació voluntària, un fet que avançarà la constitució del nou ple al mes de maig. Les quatre de Sant Feliu i les cinc que completaran el ple a Girona s’endarreriran fins passat el 8 de maig.

LES DATES

02.05.19
començaran l
es votacions, que acabaran el 8, a les tres categories en disputa, dues a Girona i una a Sant Feliu.

Massa aviat per a les travesses de presidències

L’únic segur, a hores d’ara, pel que fa a les presidències, són les renúncies dels presidents actuals de les tres cambres a repetir en el càrrec. A banda de Fàbrega, si es confirmen les seves opcions, els relleus a Palamós i Sant Feliu es faran esperar, com a mínim, fins que es conegui la totalitat de les empreses que resten per completar els plens. I l’elecció final es pot endarrerir fins que estiguin constituïts els nous plens, al maig a Palamós i ben entrat el juny a Girona i Sant Feliu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.