Opinió

La falta d’ètica financera i l’escriptura

Moltes empreses utilitzen l’anàlisi grafològica en els seus processos de selecció de personal per contrastar la informació obtinguda per altres tècniques

La grafologia és una tècnica que permet fer un retrat profund d’una persona, descriure la seva personalitat i determinar característiques generals del caràcter, el seu tipus d’intel·ligència i aptituds professionals a partir de l’estudi de la seva manera d’escriure. L’escriptura no només és la imatge gràfica de la paraula, té la seva pròpia naturalesa i entitat i el seu propi procés neurofisiològic. Escriure és un procés dinàmic en el qual la mà i el cervell s’han de posar d’acord. Hi ha una connexió a l’hora d’escriure amb els centres nerviosos superiors (cortical i subcortical).

Moltes empreses utilitzen l’anàlisi grafològic en els seus processos de selecció de personal per contrastar la informació obtinguda per altres tècniques, com els tests i les entrevistes personals.

Unes de les competències personals més valorades, tant en l’aspecte personal com professional, són l’honradesa i l’honestedat, i la grafologia, en analitzar l’escriptura, pot detectar tendències molt rellevants en aquest àmbit.

Per tractar aquests temes, el Col·legi d’Economistes de Catalunya va convidar Carmen Arias de la Cruz, experta en grafologia i perícia cal·ligràfica, perquè ens introduís en aquest àmbit i posés l’accent en la possibilitat de detectar la falta d’ètica financera a través de l’escriptura. En la seva exposició, Arias va destacar el valor de la integritat personal com a generador de confiança, tant en les relacions personals com professionals. De fet, l’honestedat i l’honradesa es troben entre les competències més sol·licitades en els processos de selecció de recursos humans per grafologia.

La carta de presentació o la prova manuscrita, com a tècnica de selecció, és com una entrevista personal en què el candidat no necessita estar present, perquè està representat per la seva empremta escrita; el seu “jo íntim”, i la integritat personal i estabilitat emocional es mostren fàcilment. Cal subratllar que, el que apareix en el manuscrit, és tan important per valorar la persona candidata com la bona presència, el primer contacte visual, la primera encaixada de mans i els primers gestos no verbals que l’entrevistador pot captar en els primers vuit segons davant d’un candidat.

Quan parlem d’integritat ens referim a la coherència innata, a la capacitat per comportar-se amb perfecta concordança entre el que es diu i el que es fa, entre la imatge que mostrem a l’exterior i el nostre món interior. En parlar d’integritat parlem de coherència interna, de veracitat. Al grafòleg, el text manuscrit li indica com l’individu es mostra a l’exterior i, en la signatura, com és realment el seu jo íntim. Així, com més s’assemblin la signatura i el text manuscrit, més coherent ha d’esdevenir el comportament. Les persones íntegres són transparents, es mostren tal com són en tot tipus d’entorns o circumstàncies, de manera clara i sense embuts; van de cara, sense vacil·lacions, amb seguretat i decisió. En l’escriptura, mitjançant el traçat espontani, es manifesten factors com la pressió, la forma, el ritme i la simbologia espacial, que evidencien les característiques personals, les diferències individuals, les emocions, les motivacions, la visió del món etc., atès que el gest gràfic suposa una empremta que registra, a manera d’expressió externa, la realitat interna de la persona.

Per tot això, sembla molt oportú completar els processos de selecció de personal amb el corresponent examen grafològic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.