Economia

UNIÓ EUROPEA

Llum verd a iniciar la negociació comercial amb els Estats Units

Els propers mesos, la Unió Europea (UE) tornarà a asseure’s a negociar amb els Estats Units per intentar arribar a un acord comercial. El llum verd a la Comissió Europea per a les converses arriba després del fracàs d’un anterior acord, el TTIP que va ser negociat durant dos anys però que finalment no va tirar endavant enmig de l’oposició popular i de sectors com la pagesia, que temien una invasió a baixos preus de productes nord-americans amb uns estàndards menys exigents i costosos que els de la UE. Precisament, el mandat del Consell Europeu d’aquesta setmana deixa fora expressament de la negociació els productes agrícoles, considerats ara una “línia vermella” pels països europeus, però sobre els quals de ben segur que seguirà insistint el govern nord-americà.

En l’acord comunitari es dona el vistiplau exclusivament al fet que les negociacions amb el govern de Trump siguin sobre l’eliminació dels aranzels en béns industrials, el que podria incrementar en 26.000 milions el valor de les exportacions als EUA. Les anàlisis econòmiques de la CE apunten que aquest acord augmentaria les exportacions europees un 8% i les nord-americanes un 9% l’any 2033. Les converses també abordaran com ajudar les empreses a certificar els requeriments tècnics de la seva producció a tots dos mercats. La CE voldria tancar un acord abans del 31 d’octubre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.