Política

JOSEP ANTONI RAMON

ALCALDE DE SERINYÀ (GPS - ERC)

“Hem de fer nous habitatges”

PROJECTES Anuncia que una de les prioritats del nou mandat serà la configuració del Serinyà del futur, mirant d’atraure gent jove al poble

D’Eivissa al Pla de l’Estany
Josep Antoni Ramon Guasch va néixer fa 49 anys a Eivissa. És enginyer en automàtica i electricitat industrial, disciplines de les quals és professor a l’Escola Politècnica de la UdG. El 2007 va fer història en convertir-se en el primer alcalde de Serinyà des de la represa democràtica que no era de CiU.

El reelegit alcalde de Serinyà va accedir per primer cop al càrrec al 2007 i des d’aleshores sempre ha guanyat les eleccions al capdavant de Gent per Serinyà (GPS) - ERC. El seu grup té set regidors i l’oposició (JxCat), dos.

Ara fa dotze anys s’imaginava que estaria tant de temps a l’alcaldia?
No, la veritat és que no. No em vaig plantejar aquesta qüestió. En qualsevol cas, he d’agrair a la gent que ens va votar el seu suport, sense ells no hauríem pogut arribar a un quart mandat. A més, hi arribem amb un augment de vots respecte de fa quatre anys. Això vol dir que la gent d’alguna manera et reconeix la feina. Això és molt d’agrair. Podríem haver aconseguit el mateix nombre de regidors, però perdent vots, cosa que no ha estat així. Són poquets vots més, és cert, però és un fet significatiu. La feia feta no deu haver estat malament, si la gent t’ho reconeix.
S’ha anat presentant de nou perquè realment volia fer-ho o perquè no ha trobat ningú que el pugui rellevar?
Jo crec que es deu al fet que vas treballant, tens un bon equip, superes les dificultats i sents que tens suport... Tot això fa que tinguis ganes de continuar. A més, pensa que en un Ajuntament el temps passa molt i molt ràpid. Mires enrere i veus que han passat dotze anys, és veritat, però no tens la sensació que hagi estat molt de temps. Jo he arribat a aquesta situació bé i amb ganes de continuar.
Han estat difícils, aquests dotze anys?
Sí, sí que ho han estat. En el primer mandat encara vam tenir recursos del pla d’obres i serveis (PUOSC), hi va haver una certa alegria, però el mandat següent, el del 2011-15, va estar marcat per la crisi. No hi va haver pla d’obres i a causa de les retallades el deute de la Generalitat amb l’Ajuntament va ser molt gran, fins al punt que havies de pactar amb la companyia elèctrica que esperés perquè no els podíem pagar els rebuts. Sabien que acabarien cobrant, però els havia de dir “espera, aquest mes no puc”. Van ser uns moments difícils. I aquest últim mandat ha estat marcat per la situació política, que és realment molt trista, amb gent a la presó.
Aquest panorama que descriu ha influït negativament en l’àmbit local?
És que és clar, tornem a tenir un altre mandat sense pla d’obres, per exemple. Els municipis petits com nosaltres depenem, en gran part, de les ajudes econòmiques de les administracions superiors. Fa dos exercicis que la Generalitat no aprova pressupostos, i això en pobles petits ens marca moltíssim.
Quina és la situació financera de l’Ajuntament ara mateix?
La situació és bona, financerament estem sanejats. Tenim un deute per sota del 10 %. Però és clar, un municipi com el nostre, que no genera massa recursos, depèn de la Generalitat. Hem de pensar que per a nosaltres, accedir a recursos Feder de la UE és complicat perquè hem d’aportar-hi el 50% i no tenim aquests diners.
En aquest nou mandat, l’ampliació de l’escola serà una prioritat?
Aquesta és una de les prioritats, efectivament, i l’altra és començar a configurar el Serinyà del futur. Ens trobem que no es construeix gairebé res i, per tant, no tens possibilitat que arribin noves famílies. La població està envellint i necessitem atraure jovent, això és important per garantir el futur del municipi. Per això cal oferir habitatge, un objectiu que hem de ser capaços d’afrontar en aquests pròxims anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.