Economia

Economia

La logística més innovadora

El Saló Internacional de la Logística presenta a Fira de Barcelona les novetats del sector

La sostenibilitat i la digitalització, dos dels grans reptes per als pròxims anys

Barcelona en concentra la majoria

Entregues en patinets, robots i magatzems intel·ligents.

La logística més innovadora té des d’ahir una nova cita al Saló Internacional de la Logística (SIL), que se celebra fins demà, divendres, al palau número 8 del recinte firal de Montjuïc, a Barcelona. La 21a edició del SIL, que inclou la participació d’Aragó com a convidada, es presenta amb un augment del 10% del nombre d’empreses participants respecte a l’any passat i sumant sinergies amb la 3a edició d’eDelivery Barcelona Expo & Congress, la fira especialitzada en l’entrega, la logística i l’últim quilòmetre com a aspectes clau de tots els negocis de comerç electrònic.

L’organització espera que les dues fires tinguin la participació d’un total de 710 empreses participants, un 40% d’aquestes seran internacionals, procedents de 43 països diferents. El nombre de novetats d’enguany pujava a prop de 200. Els salons tenen com a eixos la sostenibilitat i la digitalització, dos dels grans reptes del sector a què les empreses busquen adaptar-se.

L’empresa catalana Geever, per exemple, proposa un model d’entrega d’últim quilòmetre “eficient”, que permet reduir un 70% les emissions en comparació amb el model d’entrega tradicional. El director general de Geever, Eduard Coves, va explicar ahir a l’ACN que aconsegueixen fer entregues més sostenibles distribuint les comandes en patinet elèctric o a peu des de petits magatzems ubicats dins de la ciutat. “Entrem a la ciutat en horaris nocturns abans de les sis del matí en furgonetes petites per no haver d’arrossegar ineficiències del tràfic i deixem els paquets en aquests micromagatzems”, va dir Coves. Aquesta empresa, per exemple, ja té 40 micromagatzems a Barcelona, a menys de 750 metres dels punts d’entrega.

Un altre cas és el de l’empresa emergent d’origen anglès Internet of Things, que ha ideat un sistema per fer un inventari automàtic en magatzems i botigues. Es tracta d’un robot que es desplaça per l’espai on hi ha els productes i que llegeix els sensors que porten les caixes. “Donem connectivitat als productes per saber on són i com s’estan movent dins de casa teva”, va explicar el responsable de l’àrea mediterrània de la companyia, Esteban de la Torre. “Pots saber exactament el que tens sense haver de comptar res” així com “saber si alguna cosa s’ha perdut i a quina part del magatzem està”, entre altres aplicacions, va dir. “S’obre un món de possibilitats”, va assegurar.

La logística suposa el 13,6% del PIB de Catalunya, segons dades del 2018 de l’Observatori de la Logística a Catalunya, realitzat per Cimalsa. El mateix treball compta 88 empreses emergents logístiques a Catalunya, la majoria de les quals (81) són a Barcelona, però amb presència a Tarragona (3), Girona i Lleida (2 cadascuna). A Espanya, la xifra de negocis del sector va créixer un 5,6% durant el 2018.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.