Opinió

Les llistes de morosos s’han posat de moda

Per tant, si un contribuent deu 999.999 euros al fisc no surt retratat en la llista de morosos, però si té la mala sort de deure’n 1.000.001, sí que veurà el seu nom reflectit en la “llista Montoro”

L’Agència Tributària ha publicat la llista actualitzada de morosos amb Hisenda, composta per les persones físiques i jurídiques que deuen més d’un milió d’euros a les arques públiques. En total, figuren en aquesta llista 4.028 persones i empreses amb un deute agregat que supera els 14.000 milions d’euros. Alguns dels noms són molt coneguts pel públic. Ara bé, cal no oblidar que l’artífex d’aquesta llista de morosos va ser el ministre d’Hisenda del govern de Rajoy, Cristóbal Montoro, que va emprendre l’any 2012 una implacable croada contra els morosos de l’Estat espanyol. Com a paladí en la lluita contra els deutors recalcitrants, volia fer públics els noms dels defraudadors i morosos amb el fisc com a escarni públic i mesura de pressió perquè els afectats paguessin els seus deutes. Després de superar molts obstacles i vèncer resistències en el si del mateix govern de Rajoy, l’abril del 2015 el ministre va aconseguir finalment el seu objectiu quan el Consell de Ministres va aprovar la publicació d’aquesta particular llista de deutors fiscals, dins la reforma de la llei general tributària.

Cristóbal Montoro, que és catedràtic d’economia aplicada, hisenda pública i dret tributari, feia anys que argumentava que, per lluitar contra el frau fiscal, calia fer públics els noms dels defraudadors i morosos amb el fisc. Per aquest motiu crec que s’hauria de denominar aquesta llista de deutors amb Hisenda “la llista Montoro”, ja que va aconseguir modificar la llei general tributària i afegir-hi l’article 95 bis, referent a la “publicitat de situacions d’incompliment rellevant de les obligacions tributàries”. Sota aquest eufemisme, s’amaga l’autorització a Hisenda per publicar la llista de morosos amb les arques de l’Estat; en concret aquells que deuen més d’1 milió d’euros. Amb tot, al meu entendre, s’ha col·locat el llistó molt alt; 1 milió és una quantitat molt elevada, fet que permetrà que deutors amb quantitats impagades importants escapin a la difusió pública. Hauria estat més lògic posar el llistó en 120.000 euros, que és l’import amb què l’article 305.1 del Codi Penal delimita el delicte fiscal.

La vigent norma tributària permet que surti a la llum pública la relació de defraudadors amb les sentències condemnatòries fermes dels delictes contra la hisenda pública que es confirmin després de l’entrada en vigor de la reforma, encara que derivin de fets esdevinguts prèviament. Mitjançant aquest precepte es donarà publicitat parcial a les dades identificatives de les sentències condemnatòries fermes de delictes contra la hisenda pública, o sigui delictes en l’àmbit fiscal, insolvències punibles i contraban. Ara bé, la llista de morosos i defraudadors amb la hisenda pública queda limitada per llei als morosos que deguin més d’1 milió d’euros a les arques públiques i que no hagin estat pagats en el termini d’ingrés voluntari, tret que estiguin ajornats o suspesos. Per tant, si un contribuent deu 999.999 euros al fisc no surt retratat en la llista de morosos, però si té la mala sort de deure’n 1.000.001, sí que veurà el seu nom reflectit en la “llista Montoro”. Així les coses, els deutors recalcitrants amb les arques públiques reben una intimació de pagament molt especial perquè saldin els seus deutes. Ha de tenir-se present que la llista es pot descarregar lliurement a través del lloc web oficial de l’Agència Estatal d’Administració Tributària.

Còpia a les CA.

Les comunitats autònomes estan copiant la idea de la llista estatal de morosos. Fa alguns dies, el vicepresident econòmic de la Generalitat, Pere Aragonès, en una compareixença parlamentària va informar que, com a mesura dins el pla de la Hisenda catalana contra el frau per als pròxims quatre anys, el govern català publicarà la seva pròpia llista de morosos tributaris, que se cenyirà a aquells contribuents que deguin a l’Agència Tributària de Catalunya (ATC) més d’1 milió d’euros. Aquesta mesura té com a objectiu promoure el compliment voluntari de les obligacions fiscals dels contribuents morosos. Val la pena recordar que l’Agència Tributària s’encarrega de la inspecció de 15 tributs propis i cedits, entre els quals es troben el de successions i donacions, el de transmissions patrimonials que grava les compravendes d’immobles de segona mà i el d’actes jurídics documentats. Així mateix, Aragonès va afirmar que el govern serà implacable contra el frau fiscal i que fer públic l’impagament d’impostos tindrà més impacte a fomentar el pagament que la modificació de les figures tributàries existents. La Generalitat té la intenció de publicar la llista de contribuents morosos de l’ATC a partir del tancament d’aquest any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.