Política

JOAN REIG

MÚSIC

“Cal forçar el referèndum”

“No comptàvem amb la força repressiva de l’Estat i que es passaria pel folre la democràcia”

“No crec en fronts patriòtics. Cadascú ha de cuidar la seva capelleta”

Molts l’identifiquen com el bateria d’Els Pets, tot i que Joan Reig també ha iniciat el seu recorregut com a artista en solitari. Amb un o altre format, però, és un músic compromès que enguany no fallarà a la seva cita amb la Diada.

El recent judici del Suprem és un argument extra per a l’11-S d’aquest any?
Jo, a la Diada, hi vaig des de molt abans de totes aquestes performances multitudinàries que fem ara. Sempre hi ha hagut motius per anar-hi. Quan era més jove ja teníem patriotes a les presons, i ara n’hi tornem a tenir, i, a més, gent a l’exili. És veritat, però, que pensar en aquesta gent que està tancada, o és fora, t’empeny a mobilitzar-te més.

Què ha canviat des que hi va començar a anar?

Ara, afortunadament, l’independentisme és la força central del país. És més transversal i agrupa gent de diferents ideologies o orígens. I això està molt bé.
Enguany es palpa un enuig entre les bases independentistes. Com ho veu?
Sap greu que la gent es deixi influir per la mala maror i aquest desànim general. Però els que ja fa anys que hi anem recordem quan érem pocs o hi havia una repressió que, aleshores, no sortia als diaris. I ara hi ha un fet molt positiu, com és que som 2 milions de persones i l’1-O vam poder votar i ens vam comptar.
Vostè es compta entre els desencantats pel que va venir després de l’1-0?
Cal fer autocrítica, per aprendre dels errors i tornar a agafar forces per tirar endavant. No comptàvem amb la força repressiva de l’Estat i que aquest es passaria pel folre la seva democràcia. Tampoc vam calibrar que Europa ens donaria tant l’esquena. I tot això ha estat un aprenentatge. I, mentrestant, hem donat temps a l’unionisme per organitzar-se. Fa 20 anys no en tenia cap necessitat, però ara ho ha fet, animat pels poders fàctics, quan ha vist que l’independentisme pot ser majoria.
Veu factible la unitat entre partits?
Tinc 56 anys, i ja vaig viure la divisió del PSAN o de Nacionalistes d’Esquerra. Tot això és molt nostre, i faig un cas relatiu d’aquesta desunió, La gent ja ho està, d’unida. Ara, en el que no he cregut mai és en els fronts patriòtics. Cadascú ha de cuidar la seva capelleta, i entenc que algú que és marxista no vulgui anar de costat amb un neoliberal.
L’objectiu ha de ser el referèndum?
Sí, perquè una declaració unilateral d’independència a la brava no te l’acceptarà ningú. I, com que saben que aquest referèndum es podria guanyar, no el deixen fer. Per això l’hem de forçar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.