Política

MERITXELL LLUÍS

PRESIDENTA DE L’ASSOCIACIÓ CATALANA DE DRETS CIVILS (ACDC)

“El pitjor favor al país és quedar-se a casa”

“Continuen convençuts que no van fer cap delicte i esperant una sentència imminent, que esperem que sigui justa i absolutòria”

“Això ens afecta a tots, perquè va de drets i llibertats”

La presidenta de l’ACDC i dona de Josep Rull parla en una entrevista a El Punt Avui TV sobre la sentència del procés i com afronta els dies previs a la Diada.

Fa molt temps que estan privats de llibertat. Com està en Josep, la resta de presos i familiars?
Ells i elles estan més forts que mai i aquestes conviccions dia a dia no es desfan, sinó tot el contrari. Continuen convençuts que no van fer cap delicte i esperant ara una sentència que sembla imminent, que esperem que sigui justa i absolutòria. Les famílies estem determinades a continuar defensant la innocència d’unes persones que van complir la voluntat d’un poble que es va expressar a les urnes.
Ha sigut el seu aniversari i va sortir un dia per a l’operació del vostre fill. Us preocupa que es normalitzi la situació o aneu notant mostres de solidaritat?
Els primers mesos teníem por de caure en aquesta falsa normalitat, però s’ha vist que no és així. Les mostres de suport són constants i diàries i les agraïm. Són molts els pobles i ciutats on se surt al carrer fent cants a la llibertat, els sopars grocs o els avis i les àvies de Reus. El dia que sortim i ningú ens pregunti ni ens somrigui sí què ens sentirem sols. Però no és el cas.
Com afronteu les pròximes setmanes determinants fins a la sentència. Teniu alguna informació al respecte?
Durant tot el procés nosaltres hem tingut la informació a través de d’alguns mitjans de comunicació. No sabem si serà la primera quinzena d’octubre i també es cert que són possibles unes eleccions estatals. No en sabem res, de dates, només esperem que sigui una sentència justa, que els absolguin.
Som a tocar de la Diada i s’ha triplicat el nombre d’inscrits. Creieu que aquesta ha de ser més important i massiva?
Els familiars que formem part de l’associació sempre hi hem anat, a les diades. És cert que les últimes diades prenen una dimensió especial en un àmbit de país arran dels empresonaments, els exiliats i la situació política que vivim. Per això des de l’associació animem la gent a anar-hi. S’ha de sortit com sempre hem fet els catalans, pacíficament i democràticament. Això ens afecta a tots, perquè va de drets i llibertats. El pitjor favor al país és quedar-se a casa.
Què creieu que aporta la iniciativa del Tsunami Democràtic?
És una expressió de la voluntat de molts catalans per defensar, com una gran onada, la democràcia. Des de l’associació sempre defensarem totes les formes de fer democràtiques i hi donarem suport per formar-ne part de manera cívica cap a l’avançament nacional d’aquest país.
Com viviu la pugna entre partits i la falta d’estratègia unitària?
Com a associació tenim una posició sobre cap on s’hauria d’anar. Sí que tenim clar, però, que el soroll i les discrepàncies no afavoreixen ni el procés ni la situació política de Catalunya. Sempre hem apel·lat a la unitat perquè aquest poble demostra que quan està unit i s’agafa de la mà és quan ens en sortim.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.