Empreses

Inkemia traurà a l’Euronext la seva ‘spin off’ Vytrus

Creixement. El grup, que desenvolupa tecnologia per al sector de la química verda, la biotecnologia i la salut, planeja sortir al parquet europeu per maximitzar el negoci

Inkemia ha passat de ser una ‘start-up’ a ser un grup amb més de 20 pimes participades

Inkemia IUCT Group, un grup de pimes tecnològiques del sector de les ciències de la salut i la química verda, planeja treure la seva spin off Vytrus Biotech al mercat borsari en menys d’un any. Amb aquesta estratègia de finançament, la companyia aspira a rellançar la biotech i maximitzar un negoci que té molt potencial de creixement, però que també necessita una elevada injecció de capital.

L’spin off ha desenvolupat una plataforma tecnològica dedicada als cultius cel·lulars vegetals, que permet obtenir productes naturals innovadors per al sector de la cosmètica i la salut. Vytrus Biotech ja té acords de distribució en més de cinquanta països i un dels seus sis productes cosmètics ha estat premiat per Design Magazine com el millor producte del món per a la cura del cabell.

El president executiu i fundador d’Inkemia IUCT Group, Josep Castells, avança que la seva intenció és sortir al mercat borsari Euronext, i no al Mercat Alternatiu Borsari (MAB), perquè considera que el parquet alternatiu espanyol es troba en un moment de paràlisi. “La nostra estratègia és estar present en altres parquets i això entronca, a més, amb la possible participació del fons d’inversió americà Crescent Hill en el nostre grup”, afegeix Castells.

El cas és que Inkemia IUCT Group, que cotitza al MAB des de l’any 2012, va presentar el mes de març passat un preconcurs de creditors per negociar una reestructuració, que recentment ha passat a preconcurs voluntari de continuïtat en IUCT, una de les tres branques del grup, mentre que les altres dues, Inkemia Emprèn (el paraigua sota el que està Vytrus Biotech) i Inkemia Espais (dedicada a la gestió d’infraestructures del grup) han sortit del preconcurs.

En aquest procés, el fons d’inversió americà Crescent Hill va decidir estudiar l’entrada en el capital del grup per sanejar el deute. La firma inversora té com especialitat participar en companyies que ja cotitzen del sector de l’enginyeria i la tecnologia, orientar-les cap al creixement i un cop assolit buscar-los sortida en un mercat borsari, majoritàriament en el mercat alternatiu de Chicago o l’Euronext.

Com explica Castells, la presentació del preconcurs de creditors va arribar per la incapacitat de completar una emissió de bons corporatius de 22 milions d’euros amb què havia de finançar el seu pla de creixement. Tal com explica el seu president, la seva estratègia va acabar fracassant per una qüestió aliena al grup. “A meitat del 2018 va sortir una notícia sobre el MAB en què s’explicava que el mercat no era líquid, i va acabar provocant la fugida d’inversors institucionals mercat alternatiu, de manera que la nostra emissió de bons no es va poder completar”, diu.

Així que amb el pla en marxa, el grup va començar a patir tensions de tresoreria de finançament addicionals, que s’han intentat resoldre amb el procés concursal per així guanyar temps. “Estem treballant per reorganitzar el finançament i hem paralitzat el pla de creixement. La nostra prioritat és assolir major rendibilitat per no haver de requerir recursos externs ”, explica Castells.

Una de les accions paral·leles que ja han dut a terme ha estat la desinversió en dues firmes del sector biotecnològic catalanes: Micro-Bios i Otec Riera, que han tornat als seus propietaris i que ha suposat una reducció de la plantilla a quasi la meitat.

El grup es va crear el 1997, quan Josep Castells, un reconegut científic va tornar dels EUA i es va convertir en emprenedor. Va engegar IUCT del bracet de la cooperativa Escola Sant Gervasi de Mollet del Vallès i de dues persones més del món científic que ara en són el director tècnic i el director científic, Carles Esteve i David Miguel. La petita firma dedicada al desenvolupament de tecnologia per al sector químic i farmacèutic ha anat creixent fins a convertir-se en un grup que té més d’una vintena d’empreses participades i que ha posat en marxa quatre spin offs. Ara com ara, dona feina a cinquanta persones directament i, indirectament, a més d’un centenar. Les últimes dades de facturació són les de l’any 2017, quan van tancar l’exercici amb 5 milions d’euros, un 68% més que l’any anterior.

INKEMIA IUCT GROUP

Facturació
5 M€
Treballadors
50
Any de fundació
1997
El grup tecnològic que té tres branques: la de generació de coneixement, la de gestió d’infraestructures del grup i Inkemia Emprèn, que, al seu torn, compta amb tres subdivisions: les empreses amb tecnologia de química verda, les que tenen tecnologia de biotecnologia industrial i les que tenen una part orientada a la salut.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.