Política

Jaume Cabré

Escriptor

“Hem de ser més tossuts”

partits ·

“Em costa d’assimilar que hi hagi disputes quan anem amb una sabata i una espardenya”

“És un objectiu que és possible, però no serà un camí planer”

Per a l’escriptor Jaume Cabré (Barcelona, 1947), no hi ha disjuntiva possible. Malgrat el clima ennuvolat que sobrevola l’independentisme en el dia d’avui, enguany tornarà a assistir a la manifestació de la Diada per persistir en un objectiu polític –la independència– no consumat. És el que toca.

En algun moment s’ha plantejat no anar a la manifestació de l’11 de Setembre?
No, hem de ser més tossuts que el més tossut de tots. No acabo d’entendre què estan fent, ara mateix, els partits, però és molt important, molt, omplir els carrers encara que entre ells hi hagi diferències. Tinc molt present l’any de la Via Catalana. Va ser tan espectacular, tant, que quan ho expliques o ensenyes fotografies la gent queda parada, tot i que no en vam ser els inventors perquè cal recordar que hi havia el precedent de la Via Bàltica. Aquell dia era a Sant Carles de la Ràpita i era impressionant pensar que, Girona amunt, encara hi havia gent agafada de les mans. No es pot girar l’esquena a un país que té aquesta constància i tossuderia, encara que no acabem d’entendre a què estan jugant els partits polítics.
Potser és que hi ha gent que se sent enganyada perquè se li va dir que la independència seria un procés més ràpid, no?
Com a objectiu possible ho és, però creure que això serà un camí planer és no conèixer què és i com funciona l’Estat espanyol. Les passarem magres, però això no vol dir que hi renunciem. Hem de ser tossuts.
Vostè és dels que estan desencantats amb la manera de fer dels partits?
Sí. Els partits fan la seva. I per a les persones que no estan dins la lògica d’un partit, això és una cosa que costa molt d’entendre. Em costa molt d’assimilar que hi hagi baralles o disputes quan anem amb una sabata i una espardenya. Des de fora, demanem unitat. I podem posar l’ANC i Òmnium com a exemples.
Enguany hi ha d’haver alguna reivindicació especial?
No soc ningú per dir-ho. Però no podem oblidar mai que hi ha la qüestió cabdal dels presos polítics i dels exiliats polítics. Ara bé: com a fons, s’ha de seguir reivindicant l’objectiu de la independència, que segueix en l’aire. Estic convençut que, com cada any, hi haurà molta gent, encara que veus interessades facin ara certa propaganda dient que han baixat les inscripcions i serem quatre gats.
Una última curiositat: vostè és dels que s’hi inscriuen abans o dels molts que s’hi agreguen el mateix dia?
Sempre hi ha algú de la colla que se n’encarrega. La samarreta tampoc no falla. Podríem fer una exposició de tants models, tantes convocatòries, tantes il·lusions... Serem al carrer; però tots desitgem que arribi un dia que ja no calgui sortir. Mentrestant, ens hi trobaran.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.