Economia

L’IPC baixa tres dècimes al setembre a Catalunya i se situa en el 0,3%

A l’Estat l’Índex de Preus de Consum es va moderar fins al 0,1%

L’Índex de Preus de Consum (IPC) a Catalunya durant el setembre va baixar tres dècimes i es va situar en el 0,3%, segons ha informat aquest divendres l’Institut Nacional d’Estadística (INE). D’aquesta manera, es manté la tendència a la baixa, després que el mes passat ja baixés dues dècimes i se situés en el 0,6%. Amb aquest 0,3%, l’IPC registra la taxa més baixa des de l’agost del 2016, quan va ser del 0,1%. A més, és la quarta vegada que l’IPC se situa per sota de l’1% aquests any, després que al juny fos del 0,7%, al juliol del 0,8% i a l’agost del 0,6%. A l’Estat, la taxa de variació anual de l’IPC va ser dues dècimes menys i es va situar en el 0,1%, per la disminució de preus de l’electricitat, el gas i la menor pujada dels carburants i del transport aeri respecte a fa un any.

A Catalunya, els augments més destacats s’han produït en la categoria de restaurants i hotels (+2,2 interanual), d’aliments i begudes no alcohòliques (+1,5%), mobles i articles de la llar (+1,3%) i roba de vestir i calçat (+1,1%). En canvi, els preus relacionats amb l’habitatge, l’aigua, l’electricitat, el gas i altres combustibles baixen un 3,8% i el transport un 0,6%. El tabac puja un 0,1% i els carburants baixen un 2,7%.

D’entre els aliments, destaquen els increments de les llegums (+8%), les patates (+7,8%), el peix fresc i congelat (+4,4%) i la carn de porc (+3,2%). En canvi, cauen els olis i greixos (-12,9%) i el cafè (-2,2%).

Per demarcacions, a Barcelona l’IPC es va situar en el 0,5%, a Girona i Lleida en el 0,1% i a Tarragona en el -0,4%.

Pel que fa al conjunt de l’Estat, la taxa anual de l’IPC baixa a totes les comunitats respecte a l’agost, a excepció de les Illes Balears i les Canàries. El major descens es produeix a Extremadura, amb una davallada de quatre dècimes fins al -0,4%. Per contra, els menors descensos es donen a Múrcia (una dècima fins al -0,1%) i el País Basc (una dècima fins al 0,5%).

Per grups, els preus de l’habitatge baixen un 4,8% interanual, els productes energètics ho fan un 6,6% i els carburants un 2,1%. En canvi, els d’hotels i restaurants pugen un 2% i els aliments i begudes no alcohòliques un 0,9%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.