Economia

Barcelona es manté entre les ciutats més prestigioses

La situació política i les campanyes mediàtiques sobre inseguretat no han afectat la reputació de la capital al món

La sostenibilitat ambiental i la formació de professionals, reptes immediats

Barcelona resisteix amb fermesa en els primers llocs del rànquing de ciutats atractives per viure-hi i fer-hi negocis, i ni la situació d’inestabilitat política ni les intenses campanyes mediàtiques sobre falta de seguretat han afectat substancialment l’atractiu de la capital catalana en els índexs internacionals que categoritzen les urbs més interessants del planeta.

Així va quedar palès ahir durant la presentació de l’informe anual Observatori Barcelona, que elaboren conjuntament l’Ajuntament i la Cambra de Comerç de la ciutat a partir de les dades i enquestes de diferents entitats internacionals. Innovació, equilibri entre la vida personal i la laboral, atractiu per a la inversió i per a l’establiment de les empreses emergents són alguns dels punts forts del Cap i Casal, que té en la sostenibilitat, l’accessibilitat i la formació professional alguns dels reptes que caldrà superar a curt o mitjà termini per afrontar les exigències dels nous temps.

Ho van confirmar tant el primer tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, com el president de la Cambra de Comerç, Joan Canadell, que van coincidir a celebrar el prestigi de la capital, que, en paraules del tinent d’alcalde, “esdevé referent internacional” i “despunta molt especialment en comparacions que puntuen la innovació i l’atracció de talent i d’inversions de base tecnològica i digital”, que són les que, al cap i a la fi, generen “llocs de treball de qualitat, estables i ben pagats”.

En innovació, sense anar més lluny, la Ciutat Comtal és la quarta d’Europa (millora quatre posicions en l’últim any) i la número 21 del món (on escala nou graons). A l’hora d’atreure inversions, la capital catalana és la setena àrea urbana de la llista global i està situada entre les cinc ciutats més atractives per al talent digital, al davant de Dubai, Los Angeles, París o Sydney.

L’estudi ha introduït aquest any nous barems de qualitat de vida i clima empresarial. Un dels factors analitzats per primer cop situa Barcelona com la vuitena ciutat del món en l’equilibri entre feina i vida personal, segons el Cities for the Best Work-Life Balance, al davant d’urbs com ara París o Vancouver, a més de figurar des del 2017 en el tercer lloc del podi entre les capitals favorites pels emprenedors a Europa, que elabora l’empresa emergent Heatmap Europe. Segons va resumir Àngels Santigosa, directora del departament d’estudis de la gerència de política econòmica de l’Ajuntament, la capital catalana se situa entre les 25 principals ciutats en competitivitat global al món i, de fet, hi ha avançat dos llocs, i ha passat de la vint-i-quatrena posició de l’any passat a la vint-i-dosena aquest, dins del Global Power City Index.

Per Collboni, junt amb el problema de la contaminació ambiental, “el punt on caldrà fer més esforços serà el de la seguretat”, on, tot i la pèrdua de posicions, Barcelona encara és a la franja alta mundial. Pel representant municipal, en tots dos àmbits “hi ha mostres que s’està reconduint la situació”.

Més soroll que realitats

Canadell, per la seva banda, va recordar que, segons les enquestes elaborades per la Cambra de Comerç, hi ha certes febleses a l’hora de trobar personal qualificat, especialment en els nivells de formació professional dual tècnica i matèries de les anomenades STEM. També va lamentar la falta d’inversió estatal en infraestructures i va reclamar que es posi l’accent en la gestió de les “tensions que genera la pressió turística”.

Amb tot, el president de la Cambra va voler subratllar que “malgrat tot el que s’ha dit sobre la possible falta de seguretat, les inversions no s’han espantat”, i que Barcelona està ben situada per afrontar la quarta revolució industrial. que, va matisar, és diferent de les precedents perquè “aquesta es produeix en un àmbit global”.

LA FRASE

Malgrat certes informacions, mantenim o millorem posicions anteriors en un 80% dels casos
Joan Canadell
president de la cambra de comerç de barcelona

Imbatible en seus d’escoles de negocis

L’excel·lència formativa també és un actiu barceloní. És l’única ciutat europea amb dues institucions (IESE i Esade) entre les deu millors escoles de negocis del continent.

Una ciutat oberta a la diversitat i a la justícia social

La tolerància, l’acolliment, la valoració de la diversitat i altres factors de caràcter social també destaquen a Barcelona. Així, per exemple, ocupa la quarta posició en l’àmbit de LGTBI i igualtat.

Més inversió que a Tòquio, Madrid o Amsterdam

Només sis ciutats superen Barcelona com a pol d’atracció d’inversions. Ciutats capdavanteres com ara Hong Kong, Amsterdam, Sydney o Tòquio queden per sota en el rànquing d’indrets favorits.

Lideratge en congressos internacionals

La capital de Catalunya també ho és globalment pel que fa al nombre de delegats en congressos internacionals. I a més és la quarta ciutat global que reuneix més esdeveniments d’aquest tipus.

Capital humà, sobretot femení, de primer ordre

El percentatge de població treballadora amb estudis universitaris, no tan sols a Barcelona sinó al Principat, ha crescut fins a un 46,9%. En el cas de les dones treballadores, la taxa supera el 50%Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.