Economia

La Cambra calcula que Catalunya necessita 45.000 milions fins al 2030 per eixugar el dèficit en infraestructures

Segons un estudi, l’Estat ha deixat d’invertir uns 8.000 milions d’euros que estaven pressupostats, xifra que hauria comportat la creació de 111.500 llocs de treball

La Cambra de Comerç de Barcelona calcula que Catalunya necessitaria una inversió de 45.000 milions d’euros fins al 2030 per pal·liar el dèficit en infraestructures, d’acord amb l’estudi ‘Impacte econòmic del dèficit d’inversió en infraestructures de l’Estat a Catalunya’ que ha presentant aquest divendres. El document també conclou que l’Estat ha deixat d’invertir gairebé 8.000 milions d’euros que estaven pressupostats des del 2001 (9.451 milions d’euros a preus del 2018), d’un total de 33.437 milions d’euros, i que des del 2014, coincidint amb la recuperació de la crisi, Catalunya no ha remuntat i ha perdut pes en la distribució territorial de les inversions tot i representar el 19% del PIB. Amb tot, segons la Cambra de Comerç, d’haver-se executat la totalitat de la inversió prevista, s’hauria traduït en 20.000 milions de facturació addicional i una ocupació de 111.500 persones i uns rendes salarials de 3.776 milions, a més de 3.895 milions d’euros per a les arques púbiques.

De complir-se les previsions que estima la Cambra, caldria una inversió de 3.800 milions d’euros a repartir entre l’Estat, la Generalitat i els ens locals, i inclouria el 2% de depreciació de l’estoc de capital per mantenir els actius i reposar els mes antics. Pel president de la Cambra de Comerç, Joan Canadell, els partits catalans haurien de condicionar la investidura de Pedro Sánchez a un reconeixement d’aquest deute i que en els propers deu anys hi hagués un compromís per invertir 3.800 milions anuals “per posar-nos al nivell de l’estat espanyol i de la mitjana europea”.

Canadell s’ha preguntat “què té Catalunya per tenir aquest tracte discriminatori”, del qual han dit que entendria que pogués ser “d’un o dos anys però no de 20”. Per Canadell, “sobta” que en els darrers sis anys i coincidint amb la recuperació de la crisi, Catalunya només hagi rebut 3.000 milions d’euros, “una xifra que fa riure per no plorar”. És clarament “insuficient i intolerable”, ha criticat el president de la Cambra, que també ha qüestionat per què s’ha d’afavorir, per exemple, altres aeroports en detriment del Prat o si, en l’àmbit dels ferrocarrils, “els nostres passatgers tenen menys drets”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.