Economia

Els riscos són imprevisibles

Vàrem finalitzar el 2019 donant voltes al que podíem esperar del 2020 i pràcticament tots ens vam centrar en els mateixos possibles riscos: guerra comercial, Brexit, creixement, política monetària... Tot i que, de forma rutinària, la geopolítica sempre forma part del discurs quan es parla de riscos, sempre és des d’un punt de vista més genèric i en cap cas es podia preveure que l’inici d’any vingués marcat per un increment de la tensió al Pròxim Orient. Tot serveixi per confirmar que el fet d’intentar acotar els riscos és com posar portes al camp, al final la realitat sempre supera la ficció.

Així la reacció dels actius de risc ha estat la que es podia esperar, amb pujades del cru i de l’or, baixades dels sectors més cíclics, caigudes en les rendibilitats del deute sobirà... però en general molt continguda, sobretot en les borses. Al final, l’impacte del conflicte en el creixement econòmic i en els actius de risc vindrà en gran mesura determinat per l’evolució del preu del cru. De moment mantenim la nostra estimació per al Brent de 60 dòlars per barril basat en oferta/demanda i en el fet que després de l’atac cal esperar una resposta limitada de l’Iran (atac amb míssils a les bases militars nord-americanes a l’Iraq sense morts) evitant una guerra oberta. En el seu lloc l’Iran reprendria el seu programa nuclear (encara que Europa reinstaurarà les sancions l’impacte seria marginal després que els Estats Units ja imposés sancions unilateralment) i tractarà d’apalancar-se en la seva influència a la regió (pressió sobre l’Iraq perquè expulsi els soldats americans del país). Això últim sí que podria portar (com ha amenaçat Trump) a imposar sancions a l’Iraq no compensables amb un augment de bombament per part de la resta de països productors, fet que justificaria un cru per sobre de 70 dòlars de forma sostinguda, tot i que amb un impacte econòmic limitat.

Només una confrontació més contundent, amb atacs a instal·lacions energètiques iranianes que seria respost per l’Iran amb atacs a les instal·lacions saudites, podria portar a pujades en el cru que, encara que puntuals, el portessin a nivells de 100 dòlars per barril. Això sí que generaria puntes de tensió, potser no en el creixement econòmic (sobretot a Àsia i en menor mesura a Europa, principals consumidors del cru de la regió; tot dependria del que s’allargués el conflicte i l’efecte en preus), però sí en els mercats financers.

En el passat, repunts del preu del cru de la magnitud similar a la vista des de final de novembre del 2019 (+ 10%) van ser compatibles amb pujades de borses a 6 mesos de fins al 4,5% de mitjana dels principals índexs, amb un deute sobirà estable (sobretot als Estats Units i a l’eurozona) i una evolució de l’or i metalls industrials sense gaires canvis. Si només tenim en compte els períodes de conflicte que van afectar l’oferta de cru des de 1980 (i que van impulsar el preu del cru més d’un +50%) veiem que metalls industrials van liderar el millor comportament (+12,8%) seguits d’or (+7,8), renda variable (+5,0%) i la renda fixa High Yield americana (+1,5%). D’això es desprèn que les caigudes en borsa pel repunt del cru són una excusa i que davant les ajustades valoracions/potencials de revalorització actuals després dels rebots de final del 2019 poden ser vistes com a oportunitats de compra amb vista a les setmanes següents.

  Pel que fa al comportament sectorial de l’Euro Stoxx en aquest conflicte, destaquen les pujades excessives (davant del seu comportament mitjà històric en altres pujades del cru de +10% com l’actual) de retail i financeres. Per contra, destaquen els càstigs excessius en béns de consum, telecos i actuacions. Històricament en moments de forts repunts del cru el millor comportament sectorial era el de farmàcia, tecnologia, assegurances i indústria, mentre que retail i alimentació eren els pitjors. D’això es desprèn que, si es calma la situació, actuacions i béns de consum és on es donarien les oportunitats més clares de rebot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.