Economia

El sector agroalimentari genera 38.200 milions de volum de negoci

Amb un cens de més de 61.000 empreses, és responsable del 16,28% del PIB català

Entre els anys 2016 i 2019 va atreure 533 milions d’inversió estrangera

El sector agroalimentari genera el 16,28% del PIB català, amb un volum de negoci que l’any 2017 va ser de 38.205 milions d’euros i amb un cens de més de 61.000 empreses. Segons un informe elaborat per la Generalitat arran de la col·laboració entre l’agència per la competitivitat Acció i l’empresa pública promotora dels aliments catalans Prodeca, entre els anys 2016 i 2019, el sector va atreure més de 533 milions d’euros d’inversió estrangera, d’empreses com ara Nestlé, Puratos, Cargill o Ferrero.

Segons la radiografia feta pel govern català, la cadena de valor de la indústria agroalimentària catalana la integren el sector agrari –amb 57.423 explotacions agràries, 55.022 treballadors i un volum de negoci de 4.690 milions d’euros–; la indústria d’alimentació i begudes –amb 3.474 empreses, un volum de negoci de 27.940 milions d’euros i 84.682 treballadors–; i la indústria auxiliar, amb 436 empreses dedicades a àmbits com ara els fertilitzants, els envasos o la logística especialitzada, que genera 5.575 milions de volum de negoci (el 14,59% del total) i dona feina a 21.318 persones.

El director gerent de Prodeca, Ramon Sentmartí, i el conseller delegat d’Acció, Joan Romero, van destacar en compareixença de premsa que el sector agroalimentari català és, a més, líder a Europa en dinamisme empresarial gràcies a unes exportacions que no deixen de créixer, segons diu Efe. Així, el sector disposa d’un total de 2.726 empreses exportadores regulars (és a dir, que fan com a mínim quatre anys que venen a l’exterior), la qual cosa representa el 26,54% del total d’empreses d’alimentació i begudes exportadores a l’Estat, i va tancar l’exercici del 2018 amb una comercialització per valor de 9.842,3 milions d’euros. Sentmartí va destacar que en els últims cinc anys les exportacions han seguit creixent.

L’auge exportador català ha fet que, en aquests moments, el mercat internacional ja suposi un 60% de les vendes enfront del 40% del mercat espanyol, segons les últimes dades de què disposa la Generalitat, que són del 2015.

Per Joan Romero, les empreses catalanes van començar a optar per exportar durant la passada crisi com a estratègia per combatre la recessió i ha rebutjat que el menor pes del mercat espanyol estigui relacionat amb la crisi política derivada del procés. “Espanya no ha deixat de consumir productes catalans. El que passa és que el mercat de la UE ha anat creixent i ara estem veient com comencen a adquirir més importància mercats tercers com ara els de la Xina, Corea o l’Àfrica”, va destacar.

L’estudi posa el focus també en el fet que Catalunya s’ha convertit en la principal destinació de les inversions productives estrangeres del sector agroalimentari a tot l’Estat, capaç d’atreure entre el 2016 i el 2019 un total de 533 milions de capital, el 22% de tot l’Estat. Aquestes inversions han generat 1.547 llocs de treball, un 25% dels creats en el sector a tot l’Estat.

LA FRASE

Espanya no ha deixat de consumir productes catalans però el mercat de la UE ha anat creixent
Joan Romero
conseller delegat d’ACCIÓ

LA XIFRA

60
per cent
de les vendes de les empreses del sector agroalimentari es fan a l’exterior i un 40%, a l’Estat espanyol.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.