Societat

INÈS RIGAU

JUTGESSA DE PAU SUBSTITUTA I PREMI TRES DE MARÇ DE SALT

“Soc de Salt i no marxaria mai d’aquí”

Rigau destaca que Salt sempre ha estat “un poble d’artistes”

Rebrà el premi al teatre que va inaugurar, a l’antic Can Panxut

El seu poble
Rigau sempre ha estat vinculada a la cultura i l’activitat social de Salt. De jove, va treballar al jutjat de primera instància de Girona i també d’administrativa. La seva vida va donar molts tombs i explica que, per amor, va estar deu anys fora, viatjant pel món. Diu, però, que sempre s’ha sentit arrelada al poble on va néixer, i per això va tenir clar que hi tornaria.

Inès Rigau (Salt, 1941) ha estat guardonada amb el premi Tres de Març d’aquest 2020: un reconeixement que rebrà per la seva dedicació al municipi. Fa més de 25 anys que exerceix de jutgessa de pau substituta i des de ben petita ja es va involucrar en actes culturals i cívics de la població.

Com es va iniciar com a jutgessa de pau substituta?
A l’estiu farà 26 anys que exerceixo aquest càrrec. Me’l va proposar l’Ajuntament de Salt, sense necessitat de tenir uns estudis jurídics. Buscaven algú nascut al poble, que fos bona persona i una mica conegut. La veritat és que em va honrar molt, ja que em van escollir a mi entre molta gent.
Com és la feina i quines tasques fa?
Per motius laborals, la jutgessa de pau a vegades no pot ser-hi, i a Salt hi ha molta feina, perquè tenim l’hospital de Santa Caterina. Les meves tasques tenen a veure amb el registre civil: naixements, matrimonis i defuncions. Normalment, els dilluns i els dijous de cada setmana, o faig una entrevista o faig un casament. Entrevisto, primer, els que es volen casar i els pregunto coses com, per exemple, on s’han conegut o quina idea tenen del matrimoni. Aquí a Salt, la gent n’està molt contenta, perquè consideren que els casaments civils que oficiem són molt emotius, ja que sempre hi afegim una poesia o un consell per fer-los més càlids.
Tinc entès que ha estat uns anys a l’estranger. Per quins motius?
He estat deu anys fora amb la família. Jo vaig néixer a Salt, on vaig conèixer el meu marit, que era pèrit muntador d’una empresa telefònica. Ens vam casar i, uns anys després, com que l’empresa era internacional, ens vam traslladar a viure a Lisboa, on vam estar dos anys. Després vam marxar a Angola, on també vam viure uns dos anys llargs. Aquell país era un paradís, la mar tranquil·la i tot ple de palmeres. Finalment, vam marxar a Montevideo, a l’Uruguai, on vam passar els últims quatre anys. Vam tornar aquí perquè els fills ja eren grans i vam considerar que si tornàvem a marxar potser s’arrelarien a un altre país i els costaria tornar.
Quina relació ha mantingut amb la vida cultural i cívica a Salt?
Vaig començar a fer teatre amb 12 anys, quan anava al col·legi de les Dominiques. Allà, per Nadal, vam organitzar els Pastorets amb una colla de noies. Com que no hi havia sala de teatre, les monges van demanar al sanatori de Salt que ens deixés el seu teatre, i va ser tot un èxit. L’any següent, el rector de Salt va comprar el recinte on hi havia l’antic Can Panxut, per convertir-ho en un local d’oci per al jovent. A partir d’aquí, el grup de teatre va anar creixent i vam crear l’agrupació teatral Estil (Espai Selecte Teatral i Literari). Vaig plegar quan em vaig casar i vam decidir marxar a l’estranger.
Què va passar amb aquesta vinculació quan va tornar al poble?
En tornar de l’estranger, ens vam retrobar la mateixa colla, amb motiu del centenari de les Dominiques a Salt. Ens va entrar el verí, i vam continuar amb el teatre 10 o 12 anys més. Per la festa major, fèiem les obres en una casa pairal del poble, i també havíem fet recitals de poesia en benefici de Càritas. A més, he col·laborat amb Les Veus de Salt i El Safareig.
Què sent veient que la van proposar per a aquest reconeixement?
Tothom qui fa una cosa voluntàriament pel poble s’ho mereix. Quan l’alcalde, Jordi Viñas, m’ho va dir, em vaig sentir molt honrada. El sol fet de proposar-me com a candidata per a mi ja és una satisfacció, de la mateixa manera que quan em van proposar fer de jutgessa de pau.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.