Gran angular

Opcions per als més prudents

L’estalviador conservador, tot i l’entorn de rendibilitats migrades, pot trobar algunes oportunitats

En comptes, cal valorar si t’exigeixen una fidelització
Cal tenir les empreses compromeses a repartir dividends

Un altre any en què l’inversor de perfil conservador observa des del pont un panorama de tipus d’interès al 0% i rendibilitats en negatiu que fan aconsellable mirar cap a un horitzó més llunyà.

Jordi Mercader, d’InbestMe, té molt clara la recomanació: “Invertir en objectius a llarg termini, deixar-nos portar poc pel curt termini.” En la seva cartera, especialment adreçada a clients que no volen ser atrapats pels ensurts del mercat, els bons high yield, d’alt rendiment però també amb més risc d’impagament, deixen més lloc als bons del Tresor dels EUA, encara atractius, en un context en què a Europa la renda fixa està submergida en rendibilitats negatives. A InbestMe parteixen del convenciment que l’inversor més caut vol una amanida ben variada: renda fixa, governamental i corporativa, renda variable de totes les regions i, també, per què no, immobiliari. “Aquesta alta diversificació és necessària per funcionar bé en qualsevol situació de mercat.” Això sí, a l’inversor que, davant dels tipus zeros o negatius, fa el pas d’entrar a la renda variable, “se li diu ben clar que només té sentit fer-ho si ha de ser per un termini superior als tres anys”. També hi ha la possibilitat, per als cagadubtes amb molts dilemes, de jugar a curt i a llarg termini: “Els recomanem trossejar la situació financera, amb una cartera a curt termini a la qual pots recórrer quan tinguis algun maldecap financer, i una a llarg, de més risc, que vagi fent la seva singladura.”

Per a l’inversor que malgrat jugar a borsa manté un tarannà conservador, és important no perdre de vista el dividend. Com diu Xavier Teixidó, delegat a Catalunya de Renta 4, “cal tenir a la cartera les empreses de gran capitalització que mantenen el compromís de repartir dividends”. Des de la seva òptica, no és aconsellable “fer provatures en empreses de les quals no es té prou coneixement o que sovint són presa de la volatilitat”. Més enllà de la prudència, és important que l’inversor tingui “retorns dignes” a les seves inversions, i és per això que donat que, a parer de Teixidó, el 2020 és un any de consolidació, amb els EUA a màxims històrics i una sucosa liquiditat al mercat, “cal pensar a tenir en renda variable part del patrimoni”. I més tenint en compte que estem en un any electoral als EUA, la qual cosa tradicionalment té un efecte benèfic sobre la borsa, i que el Brexit ha estat pactat amb prou cura per no excitar els mercats. Als al·lèrgics, per la seva cautela incurable, a les sotragades que pateix el mercat de tant en tant, “cal dir-los que si el mercat experimenta una baixada, no han de marxar corrents, sinó que cal veure-ho com una oportunitat”.

Però si la reticència a acudir als mercats és plena i es vol anar a la inversió segura, encara es pot trobar alguna cosa, tot i aquest panorama de baixos tipus que fa que “els comptes, amb rendibilitats del 0,03%, i els dipòsits, del 0,04%, no estiguin precisament passant un bon moment”, com assenyala Javier Mezcua, analista de la plataforma HelpMyCash.com, que ens recorda que fins a sis bancs ofereixen directament cap rendibilitat, el 0%. Espigolant, però, “hi ha opcions per als que tenen aversió al risc”. Així, hi ha el cas de Wizink, que ofereix un dipòsit a l’1,05% a 36 mesos i l’italià Facto, a l’1,31% en un dipòsit d’un a cinc anys. Pibank, la marca en línia del banc Pichincha, ofereix 0,80% a un any, i BFS, amb un capital mínim de 50.000 euros, 0,75% a un any i 1% a cinc anys.

Si s’opta pels comptes, n’hi ha alguns de prou sucosos, com els de Bankinter, al 5% TAE, i Openbank, al 5% TIN. “En aquests casos, l’estalviador ha de valorar si li exigiran fidelització i si això li convé.” En aquests dos comptes esmentats, la condició per subscriure’ls és domiciliar la nòmina. Des de HelpMyCash.com es recomana tenir en compte la solució de combinar-ho amb dipòsits: “Si no te la vols jugar a un producte, pots combinar productes que es protegeixen entre si.” Openbank permet, si combines comptes (de 20.000 euros com a mínim) i dipòsit (de 15.000 euros), assolir una rendibilitat de l’1%. Wizink també disposa d’un compte d’estalvi, del 0,10% de rendibilitat, que permet l’accés a un dipòsit de fins a l’1,05%. També es pot combinar dipòsit amb fons, com fa BBVA, que ofereix un 0,65% de rendibilitat.

I també es pot viatjar per Europa a la recerca de rendibilitat: “La fintech alemanya Raisin convida l’estalviador a obrir dipòsits en bancs de Letònia o Eslovàquia, on s’ofereixen rendibilitats del 0,80% i el 0,70%, respectivament.”

No serà any de renda fixa

El 2020, a diferència del que va succeir l’any passat, no serà un any propici per construir una cartera exclusivament amb actius de renda fixa. L’any passat, totes les àrees geogràfiques es van veure afavorides per l’evolució favorable de la renda fixa, però enguany no sembla que hagi de passar el mateix, amb un 40% del deute a Europa que cotitza en taxes negatives. És per això que un corrent del mercat ofereix com a alternativa desitjable els préstecs de companyies, amb menys liquiditat però amb un cupó variable prou atractiu en un entorn en què els tipus d’interès estan molt baixos, sense perspectiva que puguin pujar, i que poden ser una bona protecció de cara a la inflació, segons els analistes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.