Economia

El Banc d’Espanya preveu una crisi “pronunciada” però evita xifrar-ne l’impacte

El regulador reclama més implicació a la UE, apostar pels eurobons i utilitzar el fons de rescat europeu

El Banc d’Espanya ha renunciat a xifrar la magnitud de la crisi econòmica davant “l’alt grau d’incertesa” al voltant de la pandèmia del covid-19. En l’informe trimestral sobre l’economia espanyola, el regulador assenyala que l’impacte sobre l’economia mundial serà “sever” a curt termini i l’efecte a sobre l’ocupació i l’activitat econòmica a Espanya serà “molt pronunciat”. Amb tot, apunta que “hauria de tractar-se d’una pertorbació de caràcter fonamentalment transitori”. L’organisme aprofita per reclamar més implicació de les institucions europees i demana la mobilització dels 500.000 milions d’euros del fons de rescat, el desplegament d’un fons europeu de desocupació i mecanismes de mutualització del deute.

L’informe alerta que l’extensió des de finals de febrer del brot epidèmic sorgit inicialment a la Xina cap a Europa “ha fet descarrilar de manera abrupta en un mes l’evolució de l’economia mundial”. Segons el BdE, la “contundència” de les mesures extraordinàries de limitació de mobilitat i cessament de l’activitat productiva està comportant un impacte “sever” sobre el creixement mundial a curt termini.

A l’Estat espanyol, la magnitud de l’impacte de la pandèmia sobre l’activitat econòmica i l’ocupació serà “molt pronunciada a curt termini”. Amb el decret d’estat d’alarma a l’Estat s’han suspès gairebé completament l’activitat de serveis com l’hostaleria i el comerç detallista i s’han aturat sectors industrials com el de l’automoció.

Per aquest motiu el Bde assegura que “l’estimació de l’impacte i la duració d’aquesta pertorbació sobre l’economia està sotmesa a un grau d’incertesa molt elevat” i considera que a hores d’ara “només es poden fer càlculs imprecisos sobre el grau efectiu de la caiguda de producció i consum durant el període de confinament”. Tot i les “notables incerteses”, afirma que “s’hauria de tractar d’una pertorbació de caràcter transitori”.

Més implicació de la UE

Per contenir el “cost humanitari, social i econòmic” d’aquesta crisi el BdE ha demanat una “acció coordinada i solidària” a escala europea que faci ús de les eines pressupostàries i financeres. En concret, han reclamat una “eventual mobilització dels recursos del mecanisme europeu d’estabilitat financera per un volum potencial d’uns 500.000 milions d’euros”. A més, demanen que es consideri la possibilitat d’introduir elements de mutualització de riscos pressupostaris, a través d’instruments de deute amb suport comú i desplegament d’eines com un fons de desocupació europeu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.