Salut

PEP BERGA

ALCALDE D’OLOT

“Ara per ara no hi ha col·lapse sanitari”

L’alcalde afirma que la principal preocupació a la ciutat són els recursos humans, tot i que de moment la situació no és crítica

Diu que han hagut de reinventar els serveis públics i destaca la solidaritat entre veïns

Solidaritat i col·laboració
L’esperit solidari i les ganes de col·laborar de la gent és l’aspecte més rellevant, que destaca l’alcalde. Pep Berga confessa que el seu estat d’ànim i el de l’equip de govern és bo, gràcies sobretot a les persones que l’ajuden des de la proximitat i també per la resposta ciutadana. Afirma que és molt conscient que l’Ajuntament és molt important en aquests moments per resoldre dubtes, per informar, per garantir el confinament i per donar respostes ràpides a les necessitats que apareixen. Finalment, Berga remarca que, un cop superada la pandèmia, els olotins recuperaran la ciutat tal com l’han sentida sempre.

Pep Berga explica com afecta la Covid-19 la ciutat i els estats d’ànim que copsa. Remarca el bon comportament dels veïns d’Olot i l’onada de solidaritat que hi ha hagut.

Com afecta la Covid el dia a dia?
Ha estat necessari reinventar tots els serveis municipals per prestar-los sense interaccions personals sempre que és possible i des de la proximitat, quan no ho és. Per posar un parell d’exemples, els alumnes de l’escola de música reben les seves classes d’instrument de manera telemàtica amb els seus professors de sempre i el servei del menjador social, en lloc de prestar-se al local habitual, s’ofereix a domicili. A més, moltes persones i empreses volen col·laborar a ajudar de la manera que sigui mentre duri aquesta crisi, però abans hem hagut de garantir la seva seguretat sanitària i preveure, per exemple, que els cobreixi una assegurança.
I els serveis més sensibles: residències, persones amb discapacitats, etc.?
Va ser la primera feina que es va fer des de l’Ajuntament a través del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa. Els usuaris d’aquests serveis són els més fràgils i se’n fa un seguiment diari. El més preocupant de tot és que són persones amb un sistema immunològic molt dèbil i, per tant, molt vulnerables a la Covis-19. Per molt que s’extremin les precaucions, el risc de contagi és molt alt.
El servei funerari...
També es va abordar aquest tema la primera setmana. Els familiars dels qui ens deixen, alguns per la Covid-19, però moltes altres per altres motius, no es poden acomiadar com voldrien. És una situació molt trista.
Quines necessitats detecta?
Moltes, però s’han anat resolent gràcies a moltes iniciatives, algunes de ciutadanes i admirables per l’enginy i la predisposició a ajudar com sigui. Ara el principal problema són els recursos humans. L’acumulació de cansament d’alguns professionals i les baixes per positius o per haver estat en contacte directe amb positius. Però, a la Garrotxa, ara per ara, encara no s’han donat situacions de col·lapse sanitari, que són la principal preocupació que tenim.
Com veu els de primera línia?
Són admirables i no trobo les paraules per descriure el que estan fent aquestes dies; és a dir, protegir-nos posant en risc la seva pròpia salut i la dels seus familiars.
I als ciutadans, quina nota els posa?
Un 10. Per la paciència, pel compromís i per la responsabilitat amb la qual afronten aquesta pandèmia. Ningú no es queixa, tothom és conscient de les dificultats que hem d’afrontar col·lectivament i tothom és conscient de la seva responsabilitat individual en aconseguir que aquest repte acabi bé.
Tot i el 10, han hagut de renyar molta gent?
Sí, més de la que voldríem. De moment, hem obert 162 expedients individuals que acabaran amb sanció si no és que s’al·lega una explicació raonable que justifiqui un determinat comportament, 10 expedients a locals que van obrir i van incomplir el decret d’obertura, i fins i tot s’ha hagut de detenir una persona que reiteradament incomplia el confinament i que posava en risc la salut del seu entorn.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.