Economia

Macron defensa ara la sobirania industrial

El govern francès impulsa un augment en la producció de màscares i aparells de respiració

El debat pel tancament i la deslocalització de fàbriques de productes sanitaris es revifa davant la crisi

“Hem de reconstruir la nostra sobirania nacional i europea.” Amb aquest to clarament proteccionista, el president francès, Emmanuel Macron, va reivindicar ahir la necessitat de reforçar la producció industrial a França per afrontar el coronavirus. La falta de màscares, tests o aparells de respiració assistida i la dificultat per importar-los han recordat al país veí el llast de la desindustrialització. Això ha fet que el jove dirigent hagi guardat a l’armari la seva toga d’advocat del liberalisme econòmic i ara aposti per “l’Estat estratega”.

Una conversió que és un gir discursiu o bé un canvi de paradigma en les polítiques del president francès? Ja ho veurem amb el temps. “Aquesta crisi ens ensenya que respecte a alguns béns i productes el caràcter estratègic s’imposa a una sobirania europea. Hem de produir més en el sòl de l’Estat per reduir la nostra dependència”, va assegurar Macron durant una visita ahir al migdia a la fàbrica de Kolmi-Hopen, als afores d’Angers (a l’oest del país), el major productor francès de màscares protectores. Amb aquest desplaçament, el dirigent centrista pretenia apaivagar les crítiques per la falta de material sanitari indispensable per afrontar la pandèmia.

Per això, va anunciar un augment de la producció de màscares de 3,3 milions cada setmana a 10 milions a finals de l’abril. També va indicar que un nou conglomerat industrial francès fabricarà abans de finals de maig 10.000 milions d’aparells de respiració assistida, va dir. “Nombrosos materials sanitaris, en concret els tests, estan sotmesos a una forta tensió en el mercat mundial a causa de la crisi que viuen tots els països”, va reconèixer. A causa de l’escassetat dels productes necessaris per preparar els tests –fabricats majoritàriament a la Xina i els Estats Units–, el govern francès no ha pogut apostar per l’estratègia sud-coreana, basada a fer la prova de la Covid-19 al major nombre de persones possible. A finals de març, només se n’han fet uns 4.000 diaris.

El personal sanitari també es queixa de la falta de màscares. Tot i que França és un dels pocs estats europeus productors, junt amb Alemanya, Polònia i la República Txeca, només té quatre fàbriques d’una mida més aviat reduïda. Macron va prometre ahir que a finals d’abril es produiran 10 milions de màscares, però només al personal sanitari li’n calen 40 milions.

Recentment, ha generat polèmica que l’única planta de botelles d’oxigen d’Europa, la francesa de Luxfer, estigui paralitzada per motius econòmics, tot i que generava beneficis. Ahir també es recordava el tancament, el 2018, d’una fàbrica bretona capaç de produir 100 milions de màscares. L’epidèmia ha situat en el debat els estralls de la desindustrialització en un dels països europeus més afectats per les deslocalitzacions. Així ho demostra el pes de la indústria: tan sols un 11% del PIB, clarament per sota del 21% de Catalunya.

LES XIFRES

40
milions
és el nombre de màscares que necessita cada setmana el personal sanitari francès.
4.000
proves
del Covid19 es realitzaven cada dia a França a finals de març.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.